Režisér Taika Waititi s filmem Thor: Ragnarok revitalizoval Avengers. Nyní se o totéž pokusí u Star Wars

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

taika-starwars

Foto: Disney/Oscars/CzechCrunch

Režisér Taika Waititi se ujme nového filmu ze světa Star Wars

0Zobrazit komentáře

Zrovna v době, kdy začínalo být poměrně snadné označovat filmy ze série Avengers za mírně schematické, přišel Thor: Ragnarok a přinesl s sebou duhové barvy a výrazně odlehčenou atmosféru. Novozélandský režisér Taika Waititi mezi jinými vyniká schopností vytvářet scény, které kombinují dramatickou hloubku s humorem, což jeho filmu Králíček Jojo přineslo nominaci na hlavního Oscara. Sám si za tentýž film odnesl cenu Akademie za nejlepší adaptovaný scénář.

Velice zajímavé tak bude sledovat, jak se to promítne do Waititiho režie nového filmu ze světa Star Wars, který dnes fanouškům odhalilo Disney.

První dva filmy s Thorem se až na komická odlehčení nesly v seriózním duchu. Třetímu by v rukou méně než brilantního režiséra nejspíš hrozila kritika za nechtěnou sebeparodičnost, takže bylo skvělým krokem se do tohoto modu ponořit záměrně.

Ragnarok obsahuje několik velmi temných momentů stojících v centru hlavní zápletky, převážně však slouží do velké míry jako dekonstrukce serióznosti boha bouře. Waititiho pojetí postavy Thora výrazně ovlivnilo i její vývoj v dalších filmech Avengers.

thor-ragnarok-poster

Foto: Disney

Režisér Taika Waititi do mainstreamu vtrhnul s filmem Thor: Ragnarok

Star Wars se na druhou stranu, zdá se, dostaly právě do bodu, kdy nejsou schopny svůj základní koncept inovovat bez ostré kritiky fanoušků. Snad ještě problematičtější pak je, když se pokusí splnit co nejvíce diváckých očekávání a ve výsledku působí spíše jako nepromyšlená koláž svých vlastních filmových dějin.

Zatímco první díl nové trilogie, Síla se probouzí, se tak se dvěma miliardami dolarů stal čtvrtým nejvýdělečnějším filmem všech dob, poslední Vzestup Skywalkera se zastavil na polovině této částky.

disneyland-3

Přečtěte si takéDisney posílá na neplacenou dovolenou 100 tisíc lidí, téměř polovinu firmy. Chce tím ušetřit až půl miliardy dolarů měsíčněDisney posílá na neplacenou dovolenou 100 tisíc lidí, téměř polovinu firmy. Chce tím ušetřit až půl miliardy dolarů měsíčně

Jak zmiňuje magazín TechCrunch, sám, nyní bývalý, ředitel Disney Bob Iger upadající zájem diváků přisoudil špatné produkční a distribuční strategii. Řekl, že firma „toho možná na trh uvedla příliš mnoho v příliš krátkém čase“. Seriál The Mandalorian, uvedený ve stejné době jako Vzestup Skywalkera, přitom ale měl obrovský úspěch. Právě zde také Taika Waititi poprvé přišel do styku se světem Star Wars, když režíroval poslední díl první řady.

Nyní Disney oficiálně potvrdilo, že se Novozélanďan ujme také režie jednoho z dalších filmů Star Wars. Učinilo tak 4. května, v den označovaný jako svátek fanoušků vesmírné franšízy. Anglickou výslovnost data, „May the fourth“, lze totiž snadno prodloužit na frázi „May the fourth be with you“, slovní hříčku odkazující na ikonickou větu „Ať tě provází Síla“ (May the Force be with you). Waititi má k filmu napsat i scénář, na němž bude spolupracovat se scenáristkou Krysty Wilson-Cairns. Ta se nedávno proslavila díky práci na scénáři válečného hitu 1917.

Režisér Taika Waititi

Igerovu úvahu o přesaturovanosti trhu narušuje ještě třetí ohlášení. Na novém seriálu ze světa Star Wars má pracovat také Leslye Headlandová, stojící například za seriálem Ruská panenka, jehož první řada byla nominována na čtyři ceny Emmy a nedávno jsme ho doporučovali v tipech na Netflixu.

V případě zatím nepojmenovaného projektu pro Disney+ se Headlandová ujme role showrunnerky, výkonné producentky i scenáristky. Zatím nebylo ohlášeno, kdy by se mohly díly Waititiho a Headlandové objevit v kinech a na obrazovkách.

Oběma bude předcházet druhá řada The Mandaloriana, která je nyní ve fázi postprodukce. Už dříve byly ohlášeny také dva další seriály, jeden zaměřující se na život Cassiana Andora před událostmi filmu Rogue One: A Star Wars Story a druhý na dobrodružství Obi-Wana Kenobiho mezi ději třetí a čtvrté epizody filmů Star Wars.

baby-yoda

Foto: Disney

Populární Baby Yoda ze seriálu The Mandalorian

Diskuze (0)

Novinka

Anonym