Mall Group, Foot Locker, Metro i Sparta. Patrik Tkáč dá společné investice s Danielem Křetínským pod jednu střechu

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

kretinsky-tkac

Foto: EPH/J&T/CzechCrunch

Česko-slovenský investiční tandem Daniel Křetínský a Patrik Tkáč

0Zobrazit komentáře

Internetová skupina Mall Group, světový prodejce tenisek Foot Locker, obří německá retailová skupina Metro AG nebo vydavatelský dům Czech News Center. To je jen část investic, které v posledních letech podnikli Daniel Křetínským společně se svým dlouholetým slovenským kolegou Patrikem Tkáčem. A právě spoluzakladatel finanční skupiny J&T Finance Group nyní vkládá svou část těchto investic do nového holdingu.

Patrik Tkáč pro účely správy a rozvoje všech stávajících a budoucích podílů ve společných obchodních projektech s Danielem Křetínským založil českou holdingovou společnost J&T Capital Partners, jež je výlučně pod jeho kontrolou s tím, že ekonomicky a kapitálově se na ní bude významně podílet skupina J&T Private Equity Group Limited.

Nový holding již odkoupil 44% podíl ve společnosti Energetický a průmyslový holding (EPH), do jehož akcionářské struktury se Patrik Tkáč nedávno vrátil. Polovinu holdingu včetně manažerské kontroly drží Křetínský, zbytek manažeři EPH. Vedle energetiky se ale postupně dravý česko-slovenský investiční tandem rozrostl i do mnoha dalších oblastí, a tak se do holdingu J&T Capital Partners přidají také vlastnické podíly v dalších společnostech.

Slovenský miliardář v následujících měsících pro svůj nový holding odkoupí také 44% podíl ve společnosti EP Equity Investment, v níž se s Křetínským soustředí na investice do minoritních podílů ve společnostech kótovaných na burzách. Aktuálně jde například o Royal Mail, Foot Locker, Sainsbury’s či PostNL. Rovněž 44% podíl bude nový holding držet ve společnosti EP Global Commerce, která zastřešuje investice do společnosti Metro AG. V ní už je investorské duo největším akcionářem.

patrik-tkac

Foto: J&T/CzechCrunch

Slovenský miliardář Patrik Tkáč, který stojí za skupinou J&T

Do J&T Capital Partners zamíří dále 44% podíl ve společnosti EC Investments (ECI), která sdružuje investice z oblasti e-commerce. V případě Tkáče a Křetínského jde zejména o tuzemskou e-commerce skupinu Mall Group, u níž aktuálně probíhají jednání o jejím prodeji či vstupu na burzu, cenový srovnávač Heureka, herní agenturu Grunex či Košík.cz.

Právě poslední zmíněný online supermarket byl před časem vyčleněn ze skupiny Mall Group (stejně jako kdysi Heureka) a Křetínský s Tkáčem by zároveň měli podle posledních spekulací vyplatit PPF a získat ve firmě většinu. Pětina má zůstat Rockaway. Ve stejném nastavení, tedy 40 % pro PPF, 40 % pro ECI a 20 % pro Rockaway, byly provedeny také nákupy sítě Planeo Elektro a spojení logistických společností In Time a Uloženka.

Společnou investicí česko-slovenských miliardářů je také skupina Czech Media Invest, pod níž spadají multimediální aktivity. Jde například o Czech News Center, pod které patří Blesk, Reflex, E15 či Sport, dále rádia Evropa 2 či Frekvence 1, vydavatelství Euromedia, magazín Info.cz a také internetová televize Mall.tv či investice do albánského startupu Gjirafa. Do Tkáčova holdingu zamíří 40% podíl. Polovina patří Křetínskému, zbylých 10 procent Romanu Korbačkovi.

„Sdružení našich podílů ve společném portfoliu s Danem pod jednu strukturu přinese kromě nepochybně větší přehlednosti zejména výrazné zjednodušení financování rozvoje jak stávajících projektů, tak i budoucích investičních příležitostí,“ uvedl k vytvoření nového holdingu Patrik Tkáč. Do J&T Capital Partners navíc zamíří také 44% podíl v akciové společnosti AC 1983 Holding, které patří fotbalový klub AC Sparta Praha.

Jakmile vše schválí antimonopolní úřady a věřitelé prodávajících, bude do Tkáčova holdingu začleněn také nepřímý 25% podíl ve španělských maloobchodních řetězcích Cecosa Supermercados a Caprabo, které provozují prodejny v Katalánsku a na Baleárských ostrovech.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym