Robotičtí kurýři i cyklistická sedla na míru z 3D tisku. Akcelerátor Josefa Průši podpořil první projekty

Peter BrejčákPeter Brejčák

prusa-akcelerator-oba

Foto: Jiří Dužár

Martin Řípa a Jiří Dužár (Posedla), Josef Průša a Jan Sedláček a Tomáš Krivda (Vanilla Robotics)

0Zobrazit komentáře

Pandemie koronaviru Josefu Průšovi a jeho firmě vyrábějící 3D tiskárny Prusa Research znemožnila členský provoz hi-tech dílny PrusaLab, a proto se rozhodl spustit vlastní akcelerační program pro startupy. Investicemi ve výši 450 tisíc korun, mentoringem a technologickým zázemím teď podpořil dva projekty Vanilla Robotics a Posedla, uměleckým grantem pak projekt elektromagnetického zrcadla.

Pro Josefa Průšu přitom nejde o jediný způsob, jak podporuje startupy. Jako individuální investor společně se spolumajitelem a kolegou Ondřejem Průšou (stejné příjmení je náhoda) už loni investovali 10 milionů korun do startupu Worldee. Samotná firma Prusa Research, jež loni utržila přes dvě miliardy korun, pak v březnu vložila 11 milionů korun do chytrých zámků Pealock.

Nový projekt Vanilla Robotics právě prochází akcelerátorem a chce konkurovat logistice doručovacích služeb i velkých skladišť díky vývoji vlastních autonomních robotů. Motorizovaná transportní plošina připomínající skateboard dokáže už nyní, avšak s asistencí operátora, doručit zásilku o hmotnosti 20 kilogramů.

Dvojice vývojářů Tomáš Krivda a Jan Sedláček ve svém vynálezu kombinuje senzory a umělou inteligenci s tím, že robot dokáže detekovat objekty i osoby a v reálném čase tak vytvářet mapu svého okolí.

vanillarobotics-1-min

Foto: Jiří Dužár

Tomáš Krivda, Josef Průša a Jan Sedláček v Prusalabu

„Veliký důraz klademe na modularitu robota – k řídící jednotce lze připojit různé typy podvozku, které si zákazník zvolí na základě potřeby,“ přibližuje Krivda s tím, že kromě skladových prostorů je robot vhodný i na provoz ve městě. Reálného nasazení do ulic by se měly stroje od Vanilla Robotics dočkat už příští rok v Praze.

Podle plánů by se robotická flotila měla v první fázi zaměřit na tzv. last mile delivery, tedy transport zásilky ke koncovému zákazníkovi, právě tato část celého logistického procesu totiž bývá nejnákladnější.

„Ve spolupráci s Prusalabem jsme prošli mnoha iteracemi hardwaru, a mimo jiné plánujeme dokončit vývoj plně nezávislého navigačního systému. To by nám umožnilo během následujících let uvést na trh robotickou donáškovou platformu za zlomek stávajících cen,“ popisuje Sedláček.

Sedlo na míru z 3D tisku

Druhým z podpořených projektů je pak nápad „posedlých“ cyklistů Martina Řípy a Jiřího Dužára. Pod názvem Posedla díky 3D tisku a pokročilým kompozitním materiálům chtějí vytvářet cyklistická sedla na míru. „Sedlo je jedním ze tří kontaktních bodů cyklisty s kolem. Jak vám padne má zásadní vliv na vaše zdraví, komfort a výkon,“ říká Martin Řípa.

„Každý člověk má unikátní fyziologii, přesto výběr sedla většinou probíhá metodou pokus-omyl, což není ideální,“ vysvětluje Řípa s tím, že produkce bude umístěna kompletně v Česku. Firma tak reaguje na současný nedostatek kol a cyklistických komponentů vyráběných a importovaných z Asie.

Při výrobě chtějí Posedla kombinovat klasické výrobní postupy s parametrickým designem pomocí 3D tisku. Cyklista si všechno nastaví z pohodlí domova na základě svých individuálních parametrů, čímž by mělo dojít k přesné a správné ergonomii posedu.

„Díky akcelerátoru se nám podařilo konsolidovat tým klíčových spolupracovníků a dodavatelů, s jejichž pomocí chceme letos finalizovat plně funkční produkt, aby první sedla mohla putovat ke svým zákazníkům se začátkem sezóny 2022,“ popisuje cíle společnosti Dužár.

posedla-4-min

Foto: Posedla

Testování prototypů sedel

„Klíčové bude jednání s dalším vhodným investorem, ale vývoj plánujeme financovat také z prodeje dalších produktů, které pomáhají pečovat o cyklistický posed. Na jaře jsme s přední českou aromaterapeutickou společností vyvinuli unikátní recepturu cyklistického chamois krému, který uvedeme na trh ještě letos,“ komentuje další plány Řípa.

O podporu dílny v akcelerátoru, jehož je CzechCrunch mediálním partnerem, se ucházelo celkem 92 projektů. „Výběrové řízení bylo vzhledem k počtu slibných přihlášek opravdu náročné. I proto jsme se rozhodli několik dalších nápadů podpořit jinou formou spolupráce,“ doplňuje vedoucí Prusalabu Ondřej Kašpárek.

Dílna dále podpoří například formou uměleckého grantu projekt elektromagnetického zrcadla od výtvarníka Kryštofa Brůhy. Samotné dílo, které jako médium využívá magnetickou kapalinu, by mělo být odhaleno v galerii Pragovka na jaře příštího roku.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym