Těšíte se, až se budeme moci na pražské letiště svézt pohodlně vlakem? Evidentně ano, protože přehled devíti stanic, na kterých by měl vlak stavět, byl nejčtenějším článkem uplynulého týdne. V něm jsme řešili také to, jestli není příliš mnoho solárů, čím děsí rodiče i lékaře nové produkty od známých influencerů, nebo jak se ze zakladatele Facebooku stal cool šéf.
Zdá se, že před sebou máme poslední teplé dny a pak přijde podzim. Naštěstí si jej ale budete moci zpestřit gastronomickými radovánkami, třeba v restauraci Alcron. Na pozvání zdejšího šéfkuchaře Richarda Bielika do ní totiž v průběhu podzimu – říjnem počínaje – dorazí tři slovenští kulinářští mistři, kteří Praze předvedou to nejlepší, co sousední gastroscéna nabízí.
Alcron
Michala Konráda, Jozefa Brezu a Martina Záhumenského znají na Slovensku všichni foodies. V průběhu podzimu se s jejich kulinářským umem budou moci seznámit i obyvatelé Česka, protože se postupně vypraví do kuchyně restaurace Alcron. Každý z nich si při své „hostovačce“ připraví neopakovatelnou čtyřchodovou večeři, během které co nejlépe představí svůj přístup ke gastronomii.
Jako první budou moci hosté poznat přístup Michala Konráda, a to 4. října. Konrád se zaměřuje především na chutě Asie a v pouhých 26 letech se stal šéfkuchařem panasijské restaurace Fou Zoo v Bratislavě. Poté založil spolu s přáteli Bao Brothers a luxusní restauraci tím vyměnil za pestrý street food. Pro Alcron tak načrtl menu, které zahrnuje množství exotických, ale i nám blízkých chutí.
„Jsem veselý člověk, který vaří s láskou a svou práci vnímá jako poslání. To se snažím promítnout i do jídla, které připravuji. Při tvorbě usiluji o to, aby byly pokrmy chuťově výrazné, pestré a komplexní. Rád kombinuji asijské suroviny s evropskými,“ popisuje Michal Konrád.
O něco později, 29. listopadu, bude v Alcronu zářit jeden z nejlepších slovenských šéfkuchařů Jozef Breza a jeho tým z Gašperova mlyna. Ukáže spíše tradiční slovenské chutě z podtatranské oblasti, avšak v moderním pojetí. Tým Gašperova mlyna zároveň vaří především ze sezónních ingrediencí, které se v kuchyni snaží v maximální možné míře zužitkovat – hojně tak fermentují, nakládají a zavařují.
Jako poslední se 13. prosince představí Martin Záhumenský, který má za sebou působení v mnoha michelinských restauracích. Pro Alcron si připravil menu, které je přehlídkou jeho signature pokrmů postavených na respektu k surovinám. „My jsme jen malá součást celého koloběhu, na jehož počátku stojí teritorium, na které navazují šikovní pěstitelé a farmáři. Celý okruh pak končí právě u kuchařů,“ popisuje svůj přístup Záhumenský.
Každý šéfkuchař tak pojme večer v naprosto jiném duchu, jisté ale je, že půjde v každém případě o skvělý zážitek. Novinek na české gastronomické scéně je ale jako vždy mnohem více. Všechny najdete v posledním vydání newsletteru Deli.
Pomocí cookies ukládáme vaše nastavení a preferencí, analýze návštěvnosti našich stránek, zprostředkování funkcí sociálních médií a k personalizaci obsahu … Číst dále
Pomocí cookies ukládáme vaše nastavení a preferencí, analýze návštěvnosti našich stránek, zprostředkování funkcí sociálních médií a k personalizaci obsahu. Informace o užívání našich stránek také dále sdílíme s našimi obchodními partnery z oblasti sociálních médií, reklamy a analytiky. Za tyto webové stránky a soubory cookies odpovídá CzechCrunch s.r.o. Více informací naleznete na následujícím odkazu.
Nastavit preferované cookies
Vždy, když navštěvujete jakoukoliv webovou stránku, stránka může ukládat nebo získávat informace z vašeho prohlížeče, zejména formou souborů cookies. Tyto informace se mohou týkat vás, vašich preferencí nebo vašeho zařízení a jsou užívány převážně k zajištění vámi očekávaného chodu stránek. Takto získané informace vás obvykle přímo neidentifikují, ale mohou vám zprostředkovat personalizovanější zkušenost při užívání našich stránek. Protože respektujeme vaše právo na soukromí, můžete zakázat některé druhy cookies, které nejsou k využívání našich stránek nezbytné. Pokud se však rozhodnete některé cookies zakázat, může mít tento krok vliv na vaši uživatelskou zkušenost stránek a námi nabízené služby. Aktivací níže uvedených souborů cookies vyjadřujete souhlas s tím, že vaše osobní údaje mohou být převedeny do třetích zemí. Více informací naleznete na následujícím odkazu.
Možnosti předvolby jednotlivých cookies
Naprosto nezbytné cookies
Nezbytné cookies zajišťují klíčové funkce webových stránek jako jsou zabezpečení, správa sítě, přístupnost a základní statistiky o návštěvnících, takže není možné je vypnout. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookie nebo o nich posílal upozornění (tato skutečnost však může mít vliv na fungování stránek).
Pokročilé analytické funkce
Nástroje třetích stran, které nám umožňují zlepšovat fungování webových stránek pomocí zasílání zpráv o tom, jaký způsobem stránky užíváte. Tyto cookies však shromažďují údaje způsobem, který nikoho přímo neidentifikuje. Pokud tyto cookies nepovolíte, nebudeme vědět, kdy jste navštívili naši stránku.
Funkce a preference
Funkční a preferenční cookies umožňují použití pokročilého webového obsahu a pokročilých funkcí a zároveň nám také umožňují ukládat vaše nastavení a preference.
Cílené soubory cookies
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat personalizované nabídky, obsah, jakož i reklamní obsah, na základě vašich zájmů na našich webových stránkách, na stránkách třetích stran a na sociálních médiích. Neukládají ale vaše osobní informace přímo, nýbrž přes jedinečné identifikátory prohlížeče a internetového zařízení. Pokud je nepovolíte, bude se vám zobrazovat na stránkách méně cílená reklama.