Devět stanic, na kterých bude stavět vlak na letiště, příliš mnoho solárů i děsivé nápoje pro děti

Jako každou neděli vám přinášíme pravidelný přehled toho nejzajímavějšího, co jsme v končícím týdnu na CzechCrunchi napsali a natočili.

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

weekly

Foto: Správa železnic / Lunchly / Canva Pro

Co zásadního se dělo v uplynulém týdnu? Čtěte náš newsletter Weekly

0Zobrazit komentáře

Těšíte se, až se budeme moci na pražské letiště svézt pohodlně vlakem? Evidentně ano, protože přehled devíti stanic, na kterých by měl vlak stavět, byl nejčtenějším článkem uplynulého týdne. V něm jsme řešili také to, jestli není příliš mnoho solárů, čím děsí rodiče i lékaře nové produkty od známých influencerů, nebo jak se ze zakladatele Facebooku stal cool šéf.

Každou neděli vám naservírujeme nejdůležitější zprávy týdne.

Newsletter Weekly | Poslední vydání

🚆 Očekávaný vlak na letiště zastaví v Praze v devíti stanicích. Podívejte se, jak budou vypadat

☀️ Vzniká příliš mnoho solárů. Evropanům nikdo neřekl, jak moc zdraží energie, říká Matoušek z Centropolu

🧃 Jejich nápoje děsí rodiče i lékaře. Na miliardový projekt navážou prodejem pochybných obědů pro děti

🕺 Problémový byl vždycky, teď P. Diddymu hrozí až doživotí. Ruce pryč od něj dává i slavný miliardář

💰 Revolut má v Česku 800 tisíc klientů. Vybral si je na test a spouští tu pilotně investiční aplikaci

Souhrn těch nejzajímavějších zpráv sepisujeme každý týden do newsletteru Weekly, k jeho odběru se můžete přihlásit v boxu výše nebo zde.

Slovenské gastronomické hvězdy zazáří v Praze. Představí spojení Asie s Evropou i podtatranskou kuchyni

Září se chýlí ke konci, což znamená, že je tady čerstvá porce gastronomického newsletteru Deli. Tentokrát potěší milovníky degustačních večeří i kávy.

chefs

Foto: Archiv Michala Konráda, Jozefa Brezy a Martina Záhumenského

V Praze se představí trio slovenských šéfkuchařů

0Zobrazit komentáře

Zdá se, že před sebou máme poslední teplé dny a pak přijde podzim. Naštěstí si jej ale budete moci zpestřit gastronomickými radovánkami, třeba v restauraci Alcron. Na pozvání zdejšího šéfkuchaře Richarda Bielika do ní totiž v průběhu podzimu – říjnem počínaje – dorazí tři slovenští kulinářští mistři, kteří Praze předvedou to nejlepší, co sousední gastroscéna nabízí.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Alcron

Michala Konráda, Jozefa Brezu a Martina Záhumenského znají na Slovensku všichni foodies. V průběhu podzimu se s jejich kulinářským umem budou moci seznámit i obyvatelé Česka, protože se postupně vypraví do kuchyně restaurace Alcron. Každý z nich si při své „hostovačce“ připraví neopakovatelnou čtyřchodovou večeři, během které co nejlépe představí svůj přístup ke gastronomii.

Jako první budou moci hosté poznat přístup Michala Konráda, a to 4. října. Konrád se zaměřuje především na chutě Asie a v pouhých 26 letech se stal šéfkuchařem panasijské restaurace Fou Zoo v Bratislavě. Poté založil spolu s přáteli Bao Brothers a luxusní restauraci tím vyměnil za pestrý street food. Pro Alcron tak načrtl menu, které zahrnuje množství exotických, ale i nám blízkých chutí.

„Jsem veselý člověk, který vaří s láskou a svou práci vnímá jako poslání. To se snažím promítnout i do jídla, které připravuji. Při tvorbě usiluji o to, aby byly pokrmy chuťově výrazné, pestré a komplexní. Rád kombinuji asijské suroviny s evropskými,“ popisuje Michal Konrád.

O něco později, 29. listopadu, bude v Alcronu zářit jeden z nejlepších slovenských šéfkuchařů Jozef Breza a jeho tým z Gašperova mlyna. Ukáže spíše tradiční slovenské chutě z podtatranské oblasti, avšak v moderním pojetí. Tým Gašperova mlyna zároveň vaří především ze sezónních ingrediencí, které se v kuchyni snaží v maximální možné míře zužitkovat – hojně tak fermentují, nakládají a zavařují.

Jako poslední se 13. prosince představí Martin Záhumenský, který má za sebou působení v mnoha michelinských restauracích. Pro Alcron si připravil menu, které je přehlídkou jeho signature pokrmů postavených na respektu k surovinám. „My jsme jen malá součást celého koloběhu, na jehož počátku stojí teritorium, na které navazují šikovní pěstitelé a farmáři. Celý okruh pak končí právě u kuchařů,“ popisuje svůj přístup Záhumenský.

Každý šéfkuchař tak pojme večer v naprosto jiném duchu, jisté ale je, že půjde v každém případě o skvělý zážitek. Novinek na české gastronomické scéně je ale jako vždy mnohem více. Všechny najdete v posledním vydání newsletteru Deli.