Gastronomická Sofiina volba. Inspirujte se podniky, které letos zaujaly naše chuťové pohárky

Hovězí ze Sensa Fine Food bistro

Foto: Sensa

Vítejte v našem digitálním Deli. Prohlédněte si vitrínu plnou delikates, ve které se najde pro každého něco. Uvidíte, že je z čeho vybírat, protože vody českého gastronomického rybníčku jsou plné inspirativních lidí, díky nimž se dějí věci. A my se s nimi potkáváme a vyzvídáme, co nám síly stačí, abychom vám to všechno mohli zprostředkovat. Je tady díl našeho nového gastronomického newsletteru, ve kterém zhodnocujeme podniky, které nám za uplynulý rok zůstaly v srdcích.

Chcete mít zajímavá doporučení, kam za nápaditou českou gastronomií vyrazit, hned po ruce? Přihlaste se k odběru newsletteru Deli na této adrese a nechte se zásobovat chutnými tipy.

***

Sensa Fine Food bistro

Závěr roku přinesl nový přírůstek na pražské Senovážné náměstí a my se radujeme, jelikož se tahle lokalita co do zdařilých gastronomických počinů krásně zahušťuje. Sensa změní vaše vnímání toho, co si pod označením „bistro“ běžně představujete. Za jejím vznikem totiž stojí opravdoví profesionálové, kteří vykouzlili menu postavené na mezinárodní kuchyni a kvalitních surovinách, zároveň nabídku přizpůsobili veganům i lidem s alergiemi – příště už tak nemusíte zdlouhavě hledat „vegan friendly“ místo, tady totiž zaručeně uspokojí masožravce i býložravce.

sensa-1

Indonéský salát ze Sensy

Foto: Sensa Fine Food bistro

Café Sofa

Podniky z hip tokijských čtvrtí inspirovaná kavárna je úkaz na Evropské třídě v Praze 6, který v uplynulém roce způsobil poprask především mezi milovníky japonské gastronomie a mezi veterány, kteří s láskou vzpomínají na vinohradskou kavárnu Momoichi. Nám přesto přijde, že jde stále tak trochu o „hidden gem“. Doporučujeme sledovat kalendář plánovaných událostí na následující půlrok, protože tady můžete sníst a vypít věci, o kterých se vám ani nesnilo.

sofa-1

Delikatesy servírované v Café Sofa

Foto: Café Sofa

***

(Gastro) Tip

Isai Ramen – Sára Goldbergová, autorka newsletteru Deli:
„Ramen je život. A kam v Praze na ten nejlepší? Na Petřiny, do obskurně vypadajícího obytného souboru Hvězda. Tady připravují, podle mého skromného názoru, ten nejautentičtější ramen široko daleko. Uspokojivý, skvěle vybalancovaný, napěchovaný umami, tukem, kolagenem, štěstím, přátelstvím a láskou. Za ten výlet na pražskou periferii rozhodně stojí. Kromě ramenu tady můžete ochutnat také hromadu skvělých japonských předkrmů a všechno to pak spláchnout rýžovým vínem saké.“

deli-girls

Sára Goldbergerová a Aneta Pospíšilová, autorky newsletteru Deli

Foto: Archiv SG

Kro bistro & bar – Aneta Pospíšilová, projektová manažerka CzechCrunche a autorka Deli:
Tohle nebude pro většinu foodies novinka a já sama sebe přistihla, že mé kroky sem vedou čím dál častěji. I když nejím maso, opravdu tady nestrádám, jelikož v každém sezónním menu najdu něco, co pak každému na potkání doporučuji (třeba vyladěné saláty nebo konfitovaný květák). Aktuálně si ujíždím na kombu s tempehem. Ovšem pozor, tempeh si tady dělají sami z hrachu a fazolí (žádná sója!), takže desetibodová škála je na něj krátká – já mu dávám 15 z 10. A protože doporučení není nikdy dost, dejte si tam k jídlu i drink. Nebo rovnou drinky.“

***

Pokud se vám newsletter Deli líbil a chcete, aby další zajímavé gastro novinky a tipy, které vám budeme servírovat co čtrnáct dnů, neunikly ani vašim známým, budeme rádi, když ho s nimi budete sdílet.

Pokračování nového newsletteru Deli si můžete přečíst zde.

Grafomanka, která má pořád hlad a v těle jí místo krve koluje ramen a káva černá jako bezměsíčná noc. Vyzná se ale také v realitách, miluje Japonsko, Blade Runnera a Nabokova.