Kuře na náplavce, newyorské barbecue i japonské donuty. Tady nám letos nejvíc chutnalo

Centraal, Isaac'c BBQ, Chibi Mochi, Lolyta, druhá Špejle nebo Zlatá Praha. To jsou podle nás místa, která se letos opravdu povedla. Kam chodíte vy?

vyber
Foto: CzechCrunch
Centraal, Isaac’s BBQ nebo Chibi Mochi nás letos bavily nejvíc
0Zobrazit komentáře

Celý rok jsme vás v newsletteru Deli zvali do čerstvě otevřených podniků, abyste neztratili přehled, co se zejména na pražské gastroscéně děje. Na Vánoce to ale uděláme trochu jinak a místo na novinky vás upozorníme na místa, kde nám z letos narozených restaurací a bister chutnalo úplně nejvíc. Abyste si to o svátcích mohli udělat opravdu hezké.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Centraal Fried Chicken

📍Praha – Rašínovo nábřeží

centraal-7
Foto: Vojtěch Tesárek
Koncept Centraalu je jednoduchý – smažené kuře a k tomu víno na pročištění chuti

Michal Valenta a Vojtěch Knoll rozjeli na jaře u náplavky svoje vytoužené bistro, kde servírují patrně ten nejlepší kuřecí sendvič v Praze. A ještě ho kombinují se skvělými šumivými víny a koktejly. Počáteční hype, kdy se pomalu nezastavili, už sice opadl, Centraal si ale pořád drží svou laťku a zakladatelé se zase drží toho, co chtěli dělat.

V hlavní nabídce je tak pořád jen jeden druh sendviče s kuřetem a jeden s tofu, k tomu hranolky (doporučujeme ty lanýžové!), sezónně se ale mění přílohy. Letní zeleninovou čalamádu během chladnějších měsíců nahradila kukuřice s máslem a sýrem Gran Moravia, k mání je ale i pikantní jalapeňo salátek. Do menu přibyla kuřecí křídla, slibované nugety jsou pak v plánu na příští rok. S vínem, drinkem ani místním nealkem tu nešlápnete vedle, jen pozor – Centraal se v lednu chystá na úpravu interiéru a bude mít celý měsíc zavřeno. Tak vyrazte teď, anebo až v únoru.

Ulož si na Instagramu | Ulož si na mapách


Isaac’s BBQ

📍Praha – Jungmannova

isaac
Foto: Isaac’s BBQ
Novoroční menu v Isaac’s BBQ

Na začátku roku si v Jungmannově ulici začal plnit svůj sen Isaac Starobin. Jméno tohoto Newyorčana je zejména milovníkům street foodu jistě dobře známé, stojí totiž taky za burgery a sendviči Dirty Dog a v Isaac’s BBQ vlastně jen přenesl svou lásku k newyorskému mixování chutí a masu do restaurace.

Prim tu samozřejmě hraje maso, které ochutnáte v nejrůznějších variantách, jež se pravidelně obměňují (momentálně opravdu vřele doporučujeme sezónní ribs & grits, což jsou dušená hovězí žebra s polentou připomínající kaší, která vám zlepší náladu hned po prvním soustu). Byla by ale škoda přeskočit i místní koktejlový lístek. Během roku Starobin přidal k původním večeřím i obědy a sobotní brunche a pustil se také do několika speciálních akcí, ve kterých chce pokračovat i v roce následujícím. Hlavním plánem je rozjet večery s hostujícími šéfkuchaři z dalších pražských podniků.

Ulož si na Instagramu | Ulož si na mapách


Lolyta

📍Praha – Myslíkova

lolita
Foto: Alexandra Siebenthal
Vinný bar Lolyta najdete v Myslíkově ulici

Španělský vinný a tapas bar, který letos přibyl do království Juana Cruze, si od svého rozjezdu v létě prošel jednou zásadní změnou. Z původní Lolity se totiž stala Lolyta, jinak je ale všechno tak, jak má být, a na místní tapas a víno – a zejména cavu – budete dlouho vzpomínat.

Pod pojmem tapas si ale nepředstavujte jen sýr, sušenou šunku nebo olivy (i když ty tu mají), ale taky třeba krémovou krevetovou polévku, toasty s ančovičkami nakládanými v octu, empanadas s hruškami, gorgonzolou a ořechy nebo rajčatový tatarák a spoustu dalších lahůdek. Ve vybrané soboty se tu navíc koná i event nazvaný paella y jamón, kdy se na místě krájí celý nový jamón ibérico a taky vaří paella s mořskými plody. A před časem se k tomu všemu přidaly i trochu jiné snídaně.

Ulož si na Instagramu | Ulož si na mapách


ŠpejleTip od Storyous

📍Praha – Jungmannova

spejle-1
Foto: Špejle
V Praze otevřela druhá Špejle

Z kdysi nenápadné ulice mezi Vodičkovou a Spálenou se v poslední době stává gastronomicky hodně zajímavé místo a dokazuje to i fakt, že si tady letos svou druhou pobočku otevřela i oblíbená – a nutno podotknout nedaleká – Špejle. Bistro, které se specializuje na to, že cokoliv si v něm dáte, je napíchnuté na špejli, najdete i o kousek dál v Jindřišské. Druhá pobočka je o ale dost větší a vzdušnější, takže má jinou atmosféru a podle majitelů si každá provozovna i díky tomu našla své vlastní zákazníky.

V Jungmannově se více soustředí na víno a je tu i prostor pro DJ. Co se jídla týče, i tady ale nejvíc frčí losos s wasabi majonézou, hovězí hoisin nebo vajíčkový chlebíček. Na čtvrteční odpoledne v novém roce tu připadnou takzvané afterwork party se speciálními cenami a na neděle brunche, kdy se personál rodičům postará o děti a konzumace jídla a pití bude za pevné vstupné množstevně i časově neomezená.

Ulož si na Instagramu | Ulož si na mapách


Zlatá Praha

📍Praha – hotel Fairmont

zlata-praha-faimont-golden-prague-1-1
Foto: Fairmont Golden Prague
Výhled v restauraci Zlatá Praha, která je součástí hotelu Fairmont Golden Prague

Pokud máte chuť na fine dining, zajděte do Zlaté Prahy. Gastronomická chlouba nově zrekonstruovaného hotelu Fairmont otevřela na jaře a nabízí hned několik lákadel. Vy se jen musíte rozhodnout, co vás oslovuje nejvíc. Krásný je sám prostor restaurace, o výhledu, kdy máte město kolem sebe jako na dlani, ani nemluvě. Kuchyni vede Maroš Jambor, který dříve pracoval v jedné z nejlepších restaurací světa Eleven Madison Park.

Odtamtud si přivezl i inspiraci pro čistě plant-based menu, jehož popularita tu stále roste, a hosté, kteří chodí ve dvojicích nebo menších skupinách, si ho prý neváhají objednávat na střídačku k vzájemnému ochutnávání. Klasické menu je lehké a svěží, s propracovanými texturami a skvělými omáčkami a v průběhu roku se částečně mění podle sezónnosti. Až sem vyrazíte, nezapomeňte ochutnat místní chléb Šumava!

Ulož si na Instagramu | Ulož si na mapách


Chibi Mochi

📍Praha – Vinohradská

chibi-mochi-4
Foto: Chibi Mochi
Chibi Mochi sází na mochi donuty a v Asii oblíbené drinky

A na závěr sladká tečka! U náměstí Jiřího z Poděbrad najdete malou prodejnu japonských kříženců mezi mochi koláčky a donuty. Stojí za ním dva bratři a každý den tu napečou stovky sladkostí připomínajících malé kytičky, které vás dostanou svojí neobvyklou konzistencí, jež je nadýchaná, ale zároveň lehce žvýkavá, přesně jako mochi.

Jejich základem jsou vejce, rýžová mouka a škrob a dát si je můžete s neustále se obměňujícími polevami – najdete mezi nimi různé čokoládové varianty i matchu, my ale doporučujeme ty z kyselého ovoce nebo prostě jen mochi donut s cukrem. To úplně nejlepší na nich je totiž samotné těsto. K tomu si můžete objednat limonádu, vietnamskou kávu nebo některý z matcha latte drinků. Anebo fialové Ube Latte.

Ulož si na Instagramu | Ulož si na mapách


Pravidelnou porci tipů na to, kam zajít a co se v Praze děje zajímavého, vám i nadále můžeme posílat každých čtrnáct dní do mailu. Stačí se přihlásit k odběru našeho newsletteru výše nebo na tomto odkazu.

Rubriku Deli podporujícatering_zdrave_squareforbinajzt_logo_black