Zapier: nástroj, pomocí kterého lze propojit a automatizovat úkoly nejrůznějších služeb

Jiří SvobodaJiří Svoboda

zapierscreen
0Zobrazit komentáře

Globalizace se nevyhla ani světu aplikací. Kolikrát se již každému z nás stalo, že musel přendavat, přesouvat, kopírovat či posílat něco z jedné služby do druhé a to všechno manuálně a příliš zdlouhavě? K automatizaci těchto procesů může výrazně pomoci Zapier.

Jedná se o velkou a otevřenou platformou, která má bez přehánění tisíce možností využití. Je to možné díky databázi až 500 různých služeb, jako jsou veškeré aplikace od Googlu, všemožné sociální sítě, Evernote, Slack, MailChimp, EventBride a další. Princip je takový, že Zapier dokáže služby spárovat a provádět nejrůznější úkony napříč jimi.

acces

Přečtěte si takéTento plugin umí bez vyzrazení hesla sdílet s přáteli placené účty na Netflixu či SpotifyTento plugin umí bez vyzrazení hesla sdílet s přáteli placené účty na Netflixu či Spotify

Hlavním účelem je automatizace procesů na internetu, které by bylo třeba jinak dělat ručně. Jeden z tisíců příkladů může být, že přílohy z příchozí pošty na Gmailu se automaticky stáhnou do Dropboxu a upozornění o této akce může následně přijít třeba na Slack. Nebo pokud student píše poznámky do Evernotu, může si nastavit jednoduché zálohování veškerého učiva na Google Drive.

zapier2

Fantazii se meze nekladou. V hlavní nabídce stačí zaškrtnout aplikace, které chcete do procesu začlenit a systém automaticky vygeneruje desítky možností, takzvaných „zapů“ k využití. Samozřejmě při takovém množství zainteresovaných stran občas některé procesy nedávají smysl nebo mají nedostatky. Například při našem testování výše zmiňovaného propojení Evernotu a Google Drive se v poznámkách zrušily odrážky a systém text řadil do řádku vedle sebe.

zapier1

V základu je Zapier zdarma. Už za možnost vytvoření vícestupňových „zapů“, třeba takového jako je zmíňen výše s Gmailem, Slackem a Dropboxem, ale bude potřeba platit dvacet dolarů měsíčně. Pokud chcete využívat Zapier ve firmě, cena vašeho předplatného se může vyšplhat až na 250 dolarů. Tvůrci však věří, že pokud věnujete čas komplikovanějšímu nastavení, výsledná investice vás díky ušetřenému času nebude mrzet.

Nyní i v Chromu

Vývojáři také před pár dny představily doplněk do prohlížeče Chrome zvaný Push, který v zásadě funguje na podobných principech, jako jeho původní verze. Po jisté konfiguraci tak můžete přmío z prohlížeče například ukládat poznámky přímo do Evernotu nebo používat aplikaci Pomodoro.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym