Američan Joe Barnard staví funkční repliky raket od SpaceX. Používá k tomu 3D tiskárny Josefa Průši

Filip HouskaFilip Houska

bps-space2
0Zobrazit komentáře

Není pochyb o tom, že vesmír a věci s ním spojené patří mezi nejatraktivnější obory současnosti. Dopomáhají tomu hlavně mise NASA a ambiciózních firem jako SpaceX, Blue Origin nebo Virgin Galactic, díky nimž se tato komplexní sféra přibližuje i běžným smrtelníkům, kteří v ní našli svou zálibu. Jedním z nich je i Američan Joe Barnard, kterého fascinují zejména rakety z dílen SpaceX. A fascinují ho natolik, že se rozhodl vyrábět jejich repliky.

Ne, nejde o obdoby plnohodnotných raket měřících okolo 70 metrů. Barnard se zaměřuje výhradně na miniaturní, metrové variace, které však svým technologickým provedením a funkčností relativně věrně kopírují ty skutečné, tedy rakety Falcon 9 nebo Falcon Heavy. A aby byly tyto modely ještě věrnější, vybavuje je i takzvaným vektorováním tahu, jinak řečeno ovládacím zařízením ve spodní části, díky kterému je možné korigovat trajektorii rakety a její následnou stabilizaci.

bps_spacex1_czechcrunch

Vektorování tahu ostatně využívá právě SpaceX pro propulzní přistávací techniku, pomocí níž dokáže raketa autonomně přistát na pevnině bez sebemenšího poškození. Právě tento technický princip Barnarda inspiroval v roce 2015 natolik, aby se do této sféry sám také angažoval a rozhodl se pro to založit i vlastní startup Barnard Propulsion Systems (BPS). V rámci něj nejen vytváří vlastní rakety, ale také nabízí potřebné příslušenství pro další amatérské stavitele.

meetme23

Přečtěte si takéMobil místo klíčů a hotel s hostelem v jednom. V Praze už rok funguje unikátní chytrý hotel MeetMe 23Mobil místo klíčů a hotel s hostelem v jednom. V Praze už rok funguje unikátní chytrý hotel MeetMe 23

Zajímavý je i příběh tohoto 25letého vesmírného nadšence z Nashvillu. Předtím, než se naplno pustil do této oblasti, pracoval jako svatební kameraman a paradoxně nemá ani žádné specializované zázemí v kosmonautice, respektive fyzice a raketové vědě. Studoval totiž hudební školu a namísto toho, aby si doplnil znalosti v rámci dalšího vysokoškolského studia, vše se naučil z internetových diskuzí, a to včetně základů programování, designování různých součástí pro své repliky a raketové vědy.

bps_spacex_czechcrunch

Joe Barnard (vlevo) a Tim Dodd, fotograf a zakladatel serveru The Everyday Astronaut

Nepřímo mu pomáhají i Češi

Tento ambiciózní projekt má navíc i český přesah. Barnard totiž těla replik raket a jejich dodatečné komponenty tiskne na 3D tiskárnách, a to konkrétně na těch od Prusa Research, české společnosti založené Josefem Průšou, která patří mezi globální špičku na poli 3D tiskáren.

prusa-spacex-czechcrunch

Více podrobností o Barnadové práci popisuje krátký dokument serveru Motherboard, jehož redaktoři navštívili přímo jeho laboratoř (která je zároveň i jeho domovem) a testovali s ním různé testovací lety včetně pokusů o kýžené propulzní přistání.

bps-space3
bps-space4
bps-space5

Foto: BPS.space

Diskuze (0)

Novinka

Anonym