Google investuje miliardu dolarů do výstavby desítek tisíc dostupných domů v okolí Silicon Valley

google-sunnyvale

Zdroj: Bjarke Ingels Group

Náhled na chystanou výstavbu Googlu v jedné z oblastí Silicon Valley

0Zobrazit komentáře

Každá velká globální společnost dospěje do fáze, kdy vydělává dostatek peněz, uspokojuje v případě vstupu na burzu své akcionáře a chce postupně něco vracet společnosti. Některé firmy se na tento aspekt zaměřují méně, některé více, což je ostatně i případ Googlu, respektive jeho mateřské společnosti Alphabet, která patří do první pětky nejhodnotnějších firem na světě.

A kde jinde by měl Google pomáhat, než ve své „rodné“ oblasti Bay Area v okolí San Franciska, kde vše v roce 1998 vzniklo a kde navíc technologická společnost představuje jednoho z největších a ostatně i nejlépe hodnocených zaměstnavatelů. To ovšem nic nemění na faktu, že je v San Francisku a potažmo v Silicon Valley spousta problémů, které je složité řešit a se kterými se musí vypořádat nejen městské části, ale často i firmy, které tam působí.

Google se proto rozhodl, že přispěje částkou ve výši 1 miliardy dolarů, která by měla sloužit na rozsáhlou výstavbu dostupného bydlení v oblasti celého zálivu. Konkrétně by jich na několika pozemcích mělo postupně vzniknout kolem 20 tisíc. Proč je to ovšem tak zásadní krok? Celé okolí je přeplněno přívalem nových lidí, kteří se do Silicon Valley derou za vidinou lepších pracovních nabídek a splnění svého amerického snu, ale zároveň to živí rostoucí krizi s bydlením, u kterého jednoduše nabídka nestíhá vykrývat poptávku.

pichai

Stávající šéf Googlu Sundar Pichai

To samozřejmě vede k dalšímu růstu cen a spousta běžných zaměstnanců si nemůže bydlení v dostupné vzdálenosti od města dovolit – proto tak každý den dojíždí klidně i několik hodin ze vzdálených oblastí, kde ještě navíc sdílí bydlení s dalšími lidmi. Google se ovšem chce restrikci pro výstavbu, respektive pro zónování nových pozemků na výstavbu domů vyhnout. Sám totiž vlastní množství stavebních parcel, na kterých je možné desítky tisíc domů postupně vybudovat.

Dnes už gigantická společnost působí nejen ve svém rodném Mountain View, ale samozřejmě i v San Francisku a také v právě budovaných oblastech v San José či Sunnyvale. Všude tam má k dispozici množství pozemků, na kterých bude stavět. Miliardová investice započne přepsáním pozemků v hodnotě 750 milionů dolarů z komerčních a kancelářských parcel na rezidenční, což by mělo poskytnout prostor pro zhruba 15 tisíc domů pro nižší a střední třídu.

elon-musk

Přečtěte si takéKontroverzní Elon Musk na sociálních sítích aneb jak je to doopravdy se smazáním jeho účtu na TwitteruKontroverzní Elon Musk na sociálních sítích aneb jak je to doopravdy se smazáním jeho účtu na Twitteru

Google sám ve svém oznámení zmiňuje, že je důležité si uvědomit, že za celý minulý rok se v jižní oblasti Bay Area postavilo pouze 3 tisíce nových domů. V druhé fázi chce firma spustit investiční fond s kapitálem 250 milionů dolarů, který umožní výstavbu minimálně 5 tisíc dalších ubytovacích jednotek.

Po schválení změny u pozemků a po uvolnění financí by chtěl Google začít s výstavbou okamžitě. Domy by pak měly být dostupné do několika let s tím, že bude firma hledat partnerskou spolupráci i s lokálními úřady a dalšími subjekty. Jak ale zároveň zmiňuje, dostupné bydlení je pouze jednou z možností, jak Google přispívá okolním oblastem.

Neziskovým organizacím nabízí bezplatný přístup do coworkingových prostorů, stejně jako svým zaměstnancům a dalším lidem poskytuje alternativní formu sdílené přepravy, která pomáhá díky podobnému směru jízdy šetřit zásadním způsobem zahlcení dopravních uzlů. Nyní to tak již bude pouze hra s časem a se schvalovacími procesy, které se liší město od města.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym