Kellnerovo PPF dále investuje do léčby rakoviny. Za 150 milionů korun koupilo podíl v biotech firmě MaveriX

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

biochemistry-biology-laboratory
0Zobrazit komentáře

V posledních měsících jsme už několikrát psali o dalších investicích skupiny PPF Petra Kellnera do biotechnologií a zejména do vývoje léčby rakoviny. A nejbohatší Čech nepolevuje. Dalších 6,5 milionu dolarů, což je v přepočtu více než 150 milionů korun, posílá PPF do americké společnosti MaveriX Oncology, v níž získává blíže nespecifikovaný, avšak prý významný majetkový podíl.

MaveriX Oncology se zabývá výzkumem, vývojem i komercionalizací tzv. chemo-imunoterapií pro pacienty s nádorovými onemocněními. Cílem je k léčbě využívat vlastní poznatky o dosud nepříliš známých aspektech metabolismu rakovinových a imunitních buněk nádoru. Jejich biologie i fungování je prakticky stejné u všech druhů nádorových onemocnění a očekávají se tak široké možnosti aplikace vyvinutých metod.

Hlavním produktem firmy je přípravek MVX-5005, který dokáže cíleně ničit nádorové buňky a zároveň přitom eliminovat jiné, které potlačují imunitní odpověď proti nádorům. Jeden z principů rakoviny je zjednodušeně řečeno selháním imunitního systému pacienta, který ignoruje některé zhoubné buněčné mutace a umožňuje tak vývoj nádoru.

lab-scientist-microscope

Hlavní produkt firmy MaveriX Oncology kombinuje aspekty chemoterapie a imunoterapie

MVX-5005 k přesné a spolehlivé identifikaci nádorových buněk využívá patentovanou technologii SMDC, která má zvyšovat klinickou bezpečnost a účinnost přípravku.

Investicí PPF do MaveriX získalo Sotio, které v rámci skupiny zastřešuje všechny aktivity v biotechnologickém sektoru, licenci na vývoj přípravku pro evropský trh. Ten může začít po skončení prvních klinických studií, plánovaných na konec příštího roku.

Josef Prusa_Prusa Research_001

Přečtěte si takéMalá, ale šikovná. Čeští Prusa Research uvádí novou kompaktní 3D tiskárnu pro začátečníky za 9 990 korunMalá, ale šikovná. Čeští Prusa Research uvádí novou kompaktní 3D tiskárnu pro začátečníky za 9 990 korun

Předklinické studie přitom ukázaly, že je MVX-5005 účinný i proti rakovinovým buňkám odolným vůči klasické chemoterapii, aniž by měl závažné vedlejší účinky. Profesor Radek Špíšek, generální ředitel firmy SOTIO, k tomu uvedl: „Technologie SMDC umožní cílené dopravení účinných protirakovinových látek přímo do samotných nádorů a zároveň posiluje imunitní reakci proti nádorovým buňkám.“

Ve hře jsou více než 3 miliardy korun

Produkt MaveriX tak v sobě určitým způsobem kombinuje dva různé přístupy k léčbě rakoviny, chemoterapii pro ničení nádorových buněk a imunoterapii pro posilování aktivity a efektivnosti vlastního imunitního systému pacienta.

kellner1

Nejbohatší Čech Petr Kellner

Americká biotechnologická firma chce na kapitálovém trhu získat celkem 20 milionů dolarů, k čemuž ji investice Kellnerovy skupiny výrazně přiblížila. Pokud se jí podaří dosáhnout všech plánovaných milníků ve vývoji, může od PPF a Sotio získat až 138 milionů dolarů, což je zhruba 3,2 miliardy korun. Vzhledem k obrovskému finančnímu potenciálu léčby jedné z nejzávažnějších nemocí současnosti se jedná o velmi perspektivní investici.

S nedávným nákupem pětinového podílu ve firmě Autolus a dlouhodobějším zájmem o společnosti vyvíjející metody a přípravky pro léčbu rakoviny se biotechnologie ustanovují jako jeden z hlavních pilířů byznysu skupiny PPF vlastněné nejbohatším Čechem, jehož jmění letos magazín Forbes vyčíslil na 350 miliard korun. K dalším patří například bankovní služby jako Home Credit a telekomunikace.

Home Credit se nedávno stal středem kontroverze, když uzavřel půlmilionovou smlouvu s Karlovou univerzitou, která škole znemožňovala o bance psát prakticky cokoliv negativního. Už mnohem déle se pak Kellnerovo jméno objevuje v souvislosti s kontroverzním zaváděním čínských technologií pro 5G v České republice.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym