Proměna práce v Avastu, robot Boston Dynamics v Alze a Tesla na historickém maximu. Přečtěte si zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

541b2314-8da2-4409-8b8a-5262a5b58cc9
0Zobrazit komentáře

Máme za sebou další týden, který v předvánočním období ovládla tři docela odlišná témata. Zatímco antivirový obr Avast radikálně mění pracovní pořádky pro zaměstnance a nabízí jim možnost pracovat odkudkoliv včetně neomezené dovolené, tuzemská e-commerce jednička Alza jako první v Česku přivezla slavného robopsa Spota od Boston Dynamics, kterého bude testovat pro obsluhování zákazníků.

Obrovský zářez si připsala také Tesla, která nezadržitelným tempem stále roste a teď – po vstupu do prestižního indexu S&P 500 – její akcie dosáhly historického maxima. Na poli dopravy zabodovala i platforma Bolt, která nabrala čtyři miliardy korun a chce pokračovat v evropské i africké expanzi. Nelze zapomenout ani na unikátní autonomní traktor od Monarch Tractor.

V tuzemských vodách pak rezonovala aplikace Readmio pro inovativní čtení pohádek, která získala novou investici, i knihkupectví Book Therapy se svou předplatitelskou službou pro děti. Natočili jsme také další podcast, tentokrát s Lucií Neumanovou, a sepsali velký příběh o ryze českém surfovém brandu SURFR.

Před startem dalšího týdne přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly! Sledujte i náš Instagram, kde pro vás každý všední den máme rychlé shrnutí všech článků.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

? Tesla při vstupu do S&P 500 znovu boří předpoklady: Pokud lze vybrat jen jednu firmu, která zažívá naprosto neskutečné období, byla by to nepochybně Tesla. Její akcie letos vyrostly už o 800 procent a teď navíc vstupuje do prestižního indexu S&P 500. I díky tomu akcie Tesly dosáhly historického maxima a hlavou kroutí nejen veřejnost a analytici, ale i její šéf Elon Musk.

? Cyberpunk 2077 v problémech: Od hry Cyberpunk 2077 měli všichni velká očekávání. A ačkoliv se zpravidla naplnila, přeci jen se jeden z nejžhavějších titulů letošního roku potýká s problémy. Na starších konzolí je prolezlá bugy a Sony i Microsoft budou v bezprecedentním kroku lidem vracet peníze. Na PlayStation Store hru dokonce nejde už ani najít.

? Když jeden startup spadne na nulu, je čas na nový: Pro Alexe Ilyashe byl letošní rok jako na houpačce. Vzhledem k pandemii jeho hotelový startup Davinci TS spadl na nulu, a tak musel řešit, co bude dělat dál. Rozhodl se proto založit nový startup pod názvem Choice, se kterým digitalizuje restaurace.

? Amanita Design chystá novou hororovkou: Brněnské herní studio Amanita Design se proslavilo svými zábavnými, netradičními hrami, teď ale vstupuje do jiných vod. Na jaře vypustí novou hororovku Happy Game, kde bude malý chlapec čelit děsivým nástrahám několika světů.

?️ Počítače domů všem žákům: Školní výuka se letos proměnila a žáci byli nuceni studovat ze svých domovů. Někteří ale stále neměli k dispozici potřebné vybavení, a proto organizace Česko.Digital, respektive její platforma Učíme online, pořádá sbírku, v rámci které se vybírají peníze na nákup počítačů i příslušenství.

? Desítky milionů pro českou robotiku: Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze má ve svých řadách jedny z nejlepších týmů zabývajících se moderní robotikou a všimli si toho i Američané. Tamní armádní agentura DARPA posílá partě okolo docenta Tomáše Svobody přes 30 milionů korun, ze kterých se nakoupí i pokročilí roboti od Boston Dynamics.

?? Ukázat neziskovky v co nejlepším světle: Petra Joklová má za sebou celou řadu zajímavých zkušeností. Poté, co se vrátila z Afriky, kde pomáhala dětem, si vzala na bedra CRM systémy neziskovek a snaží se tento typ organizací ukázat v co nejlepším světle.

? Discord nabírá klíčovou investici: Komunikační platforma Discord je stále oblíbenější nejen mezi hráči a nyní nabírá zásadní investici ve výši 100 milionů dolarů, která její hodnotu posouvá na sedm miliard dolarů. Zároveň překračuje 140 milionů aktivních uživatelů, k čemuž zásadně pomohla i pandemie.

***

Alza do Česka jako první přivezla robopsa od Boston Dynamics. Jmenuje se Dášenka a přinese vám nákup

alza-spot

Foto: Alza

Alza si pořídila robotického psa Spot od Boston Dynamics

Až příště půjdete nakoupit do Alzy, je možné, že vám nákup donese robotický pes. Největší český e-shop totiž jako první do Česka přivezl slavného robota od Boston Dynamics.

***

Práce v Avastu se zásadně promění. Noví zaměstnanci se s ostatními ještě nepotkali a možná ani nepotkají

avast-office-praha-hq-min

Foto: Avast

Pražské sídlo Avastu

Když teď nastoupíte do Avastu, je možné, že své nové kolegy několik měsíců ani nepotkáte. Český obr zavádí flexibilní pracovní režim a dává zaměstnancům na výběr, zda chtějí pracovat z kanceláře, nebo z domova.

***

Bolt má další kapitál na dobývání Evropy a Afriky. Nabírá 4 miliardy korun a rychle roste i v Česku

bolt_markusvillig_car-min

Foto: Bolt

Markus Villig, spoluzakladatel a CEO Boltu

Bolt svými službami dobývá Evropu i Afriku a teď dostává další obří investici. Čtyři miliardy korun využije na rozšíření taxíků, elektrických kol a koloběžek i rozvozu jídla také v Česku.

***

Innovators 20

innovators-cl1

Svět změní zelená energie, říkají Fořtová, Hájek a Jakimič. V Innovators 20 hledáme inovátory roku a vy můžete s námi

Co pro ně znamená inovace a ke komu vzhlížejí? Odpovídají Hana Fořtová z Frusacku, Martin Hájek z Livesportu a Leon Jakimič z Lasvitu, kteří jsou v porotě #Innovators20, kde společně s vámi hledáme nejinovativnější osobnosti roku 2020.

***

Není důvod, aby ženy braly méně peněz než muži. Ve Femme Palette to pomáháme změnit, říká Lucie Neumanová v podcastu

lucie-neumannova-boxed

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Lucie Neumanová, spoluzakladatelka platformy Femme Palette

Lucie Neumanová se po letech v Silicon Valley vrátila do Česka s misí pomáhat ženám, aby byly nejlepší v tom, co dělají. Založila Femme Palette a v podcastu mluví o životě v amerických startupech a své motivaci dostat více žen do světa byznysu.

***

Na poli ho neuslyšíte a nepotřebuje ani řidiče. Američané postavili elektrický traktor budoucnosti, který zjistí i stav půdy

monarch-tractor-1

Foto: Monarch Tractor

Elektrický autonomní traktor od Monarch Tractor

I s traktorem se dá udělat velká paráda. V Kalifornii postavili moderní stroj, který nepotřebuje řidiče, je kompletně elektrický a natolik chytrý, že dokáže přesně analyzovat stav půdy.

***

V Česku chybí byznysový talent a globální ambice. Díky úspěchům firem jako Avast se to mění, říká investor Karel Obluk

karel-obluk

Foto: Tomáš Beran

Karel Obluk, investor a bývalý technický ředitel AVG

Po velké jízdě s AVG, která skončila až na newyorské burze, se Karel Obluk pustil do investic. Jako angel investor se snaží posouvat nejen nadějné projekty, ale také své začínající kolegy, aby v Česku mohly vznikat další úspěšné globální projekty.

***

Tři dny v kanceláři, dva kdekoliv jinde. Google zkouší nové pracovní pořádky a přidává se i Komerční banka

google-campus-2

Foto: Google

Kalifornské sídlo Googlu

V kanceláři jen pár dní, zbytek pracovního týdne doma. Nebo kdekoliv jinde. Google zkouší nový model flexibilní práce a s něčím podobným experimentuje i Komerční banka.

***

Americký Pure Storage ve světě úložišť připomíná Teslu či Apple. Svou globální expanzi teď řídí z pražského Karlína

pure-storage1

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Jacob Ringler, šéf pražského R&D centra pro region EMEA v Pure Storage

Americký Pure Storage založil svůj úspěch na podobné strategii jako Tesla. Konkurentům uniká díky propracovanému softwaru, který pohání jeho flashová úložiště, a na globální expanzi firmy teď pracuje rychle rostoucí pobočka v pražském Karlíně.

***

Doslova pohádková investice. Aplikace Readmio, která na děti při čtení sama mluví, získala 13 milionů korun

readmio

Foto: Readmio

Tým Readmio: Jozef Šimko, Martin Bruncko, Radoslav Rajčan a Ilya Novodvorskiy

Aplikace Readmio díky tematickým zvukovým doprovodům posouvá čtení pohádek na novou úroveň a teď její tvůrci nabírají miliony korun, aby se s ní ještě rychleji dostali za hranice.

***

Byznysmeni z Navy SEALs, radikální kultura v Netflixu či jak mít eko brand. Vybrali jsme ty nejlepší knihy, které jsme letos četli

books

Foto: Vojtěch Sedláček/CzechCrunch

Dali jsme hlavy dohromady a přinášíme vám několik tipů na knihy, které by neměly uniknout vaší pozornosti

Kvalitního čtení není nikdy dost, a tak přinášíme několik redakčních tipů na knihy, které byste rozhodně neměli minout. O byznysmenech z Navy SEALs, radikální kultuře v Netflixu nebo fungování internetu se vyplatí číst nejen o Vánocích.

***

O chytré čtení pro děti je zájem. Z Book Therapy posílají pečlivě vybrané české i anglické knihy a zákazníci přibývají

petra-a-jiri-min

Foto: FDU

Petra Caudr s manželem Jiřím jsou zakladatelé Book Therapy

Každý měsíc dvě knihy, které rozšíří obzory vašim dětem. O předplatitelskou službu pro pečlivý výběr výukových knih od Book Therapy je zájem a počty zákazníků rostou.

***

Kiwi.com dostalo miliardový úvěr. Prostředky využije i na zrychlení vrácení peněz zákazníkům za zrušené lety

oliver-dlouhy-kiwi.com3

Foto: Kiwi.com

Oliver Dlouhý, zakladatel a CEO Kiwi.com

Kiwi.com je už několik měsíců pod palbou kritiky od zákazníků, kteří čekají na vrácení peněz za zrušené lety. Brněnská firma teď získala miliardový úvěr a slibuje, že se díky němu pokusí celý proces urychlit.

***

Surfařský byznys v zemi bez moře? Jakub Michna boří předsudky a lásku k vlnám přetavil v ryze českou značku SURFR

surfr3

Foto: SURFR

Jakub Michna ve svém nově otevřeném obchodu ryze české surfařské značky SURFR

Rozjíždět surfový brand v Česku není úplně obvyklé, Jakub Michna ale boří předsudky a svou lásku k vlnám proměnil v ryze českou značku SURFR, kde klade důraz na udržitelnost a komunitní cítění.

***

Víra v superschopnosti na pracovišti. Samsung a další investují přes 400 milionů korun do exoskeletu od German Bionic

cary-x-german-bionic4

Foto: German Bionic

Zařízení má pomáhat především zaměstnancům výrobních a logistických podniků

Robotické doplňky mohou zaměstnancům ve výrobě výrazně ušetřit práci, což vnímá i Samsung. Ten spolu s ostatními investuje stovky milionů korun do pracovního exoskeletu zvyšujícího fyzickou sílu i motorickou přesnost.

***

Čtyři miliardy dolarů proti koronaviru. Bývalá žena Jeffa Bezose letos darovala více než Bill Gates nebo Warren Buffett

mackenzie-scott-bezos

Reprofoto: Charlie Rose

Bývalá manželka Jeffa Bezose MacKenzie Scottová

Bývalá manželka Jeffa Bezose pokračuje v tom, co slíbila. MacKenzie Scott darovala přes čtyři miliardy dolarů na boj s koronavirem a dohromady za letošek přispěla na charitu více než Bill Gates nebo Warren Buffett.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym