Rivian šlape na plyn. Jeho dodávky pro Amazon vyráží do ulic a brzy dorazí i elektrický pick-up

amazon-rivian

Foto: Amazon

Amazon vypustil do ulic Los Angeles své elektrické dodávky od Rivianu

0Zobrazit komentáře

Jsou tomu čtyři měsíce, co Amazon odhalil elektrickou dodávku, kterou pro ni navrhla a vyrábí automobilka Rivian. Od té doby probíhalo interní testování, které se nyní přesouvá přímo do ulic Los Angeles. Dodávky tak předběhly pick-up Rivianu, který by se měl k prvním zákazníkům dostat až v polovině tohoto roku.

Úkolem elektrododávek Rivianu vyráběných pro Amazon je nejen doručování balíků, ale také přiblížení firmy Jeffa Bezose závazku stanovenému v minulém roce. Amazon tehdy prohlásil, že chce být do roku 2040 uhlíkově zcela neutrální společností, k čemuž logicky potřebuje kompletně proměnit svou flotilu.

S tímto úkolem se obrátil na Rivian, se kterým uzavřel dohodu o vývoji a nákupu 100 tisíc čistě elektrických dodávek. Podoba tohoto vozu byla představena loni v říjnu, ovšem bez upřesnění nasazení do ostrého provozu. Amazon tehdy jen zmínil, že by v roce 2022 mělo aktivně fungovat na deset tisíc prvních exemplářů.

amazon-dodavka

Foto: Amazon

Elektrická dodávka vyráběná společností Rivian výhradně pro Amazon

Neuběhly však ani čtyři měsíce a první dodávky se hlásí do služby. Prozatím jde o zkušební modely, které mají Rivianu i Amazonu přinést data o výkonu vozů, bezpečnosti a fungování v různých klimatických podmínkách i geografických oblastech. To je také důvod, proč by se měly v průběhu roku postupně objevovat v dalších patnácti městech napříč Spojenými státy.

Amazon v rámci změny své flotily začal i s budováním infrastruktury. Nejenže upravuje výdejní střediska na míru novým dodávkám, ale také rozšiřuje síť nabíjecích stanic, a to jak v regionu Severní Ameriky, tak v Evropě, kde by měly být dodávky taktéž provozovány. Jejich masové nasazování by se mělo odehrát příští rok.

Bude však záležet především na výrobních schopnostech Rivianu, potažmo jeho továrny v Illinois. Letos tam totiž automobilka, která dlouhou dobu zůstávala v absolutní anonymitě, nebude vyrábět jen auta pro Amazon. Již v červnu by společnost chtěla zahájit první dodávky svého elektrického pick-upu R1T.

První pick-up

Rivian, který do roku 2021 vstoupil posilněn obří investicí, nejdříve nabídne vůz ve výbavě Launch Edition za 75 tisíc dolarů (1,6 milionu korun). Na ni by v následujícím roce měla navázat verze Explore, která má být o 7,5 tisíce dolarů levnější, výsledná cena se ovšem bude vždy odvíjet od zvolené technologie pohánějící vůz či kapacity baterie. V případě baterie Max by měl být vůz schopen ujet až 643 kilometrů na jedno nabití.

Na R1T bude navazovat i model R1S využívající totožnou techniku, rozdíl však má být v karoserii, díky které se zařadí do segmentu SUV vozů. Stejně jako u R1T bude i u R1S standardem pohon všech kol a výkon až 754 koňský sil. Zrychlení vozů z nuly na sto by se mělo pohybovat okolo tří vteřin a oba modely nabídnou možnost nastavování své světlé výšky díky vzduchovému odpružení od 20 do 35 centimetrů.

Rivian-R1T_1

Foto: Rivian

Rivian R1T

Díky elektrické architektuře modely přicházejí s řadou netradičností, o kterých si mohou konvenční vozy nechat jen zdát. Příkladem je prostor za zadními sedačkami, do něhož lze umístit náklad, případně jej využít k zabudování stylové kuchyně sloužící při outdoorových výletech. Za zmínku stojí i schopnost Tank Turn, díky níž se vůz za využití elektromotorů umístěných v kolech dokáže takřka na místě otáčet kolem své osy.

R1T by se měl stát prvním čistě elektrickým pick-upem nabízeným v USA. Časem by mu měly přibývat vážní konkurenti, jako je třeba Cybertruck od Tesly, Hummer od GMC či elektrická verze Fordu F-150. Zkrátka ovšem nepřijdou ani evropští zákazníci, kteří by se měli dočkat příchodu Rivianu v roce 2022, přičemž RJ Scaringe, ředitel automobilky, pro Reuters loni v listopadu uvedl, že by značka do zámoří ráda vyvážela menší verze svých modelů, které budou optimalizované pro tamní trh.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym