V Praze otevřela pobočka žádané vídeňské restaurace Seven North. Stojí na středomořské kuchyni a sdílení
Seven North je podnik se spoustou zeleniny, ryb a mořských plodů. Jejich chutě tu nechávají vyniknout v jednoduchých jídlech, i tak je to ale zážitek.
Mezi vídeňskými foodies platí za oblíbený hotspot a ode dneška se bude ucházet o přízeň i těch českých. Řeč je o gastronomickém konceptu Seven North, který se usídlil v Náplavní ulici v přízemí teprve před pár týdny otevřeného hotelu Sir. Coby kreativní šéfkuchař za ním stojí známý Izraelec Eyal Shani a těšit se tu můžete na středomořské pokrmy, jež budete sdílet se svými přáteli u stolu, otevřenou kuchyni, ale i stylový interiér složený z vintage českého nábytku nebo nápaditý koktejlový lístek.
Zatímco u nás jméno Eyal Shani příliš nerezonuje, v Izraeli a ve světě gastronomických zasvěcenců jde o poměrně známou osobnost. Stojí za víc než padesátkou podniků rozprostřených od USA po Singapur a ve své domovině je i populárním porotcem v soutěži MasterChef. Nejvíc ale proslul svým svébytným přístupem k jídlu a surovinám. „Třeba voda je pro mě stejně živoucí jako vy nebo já a stejně jako jakákoliv další surovina nám vypráví svůj příběh. Můj úkol jako kuchaře je nechat tyto příběhy zaznít,“ řekl Shani pro CzechCrunch.
Zní to možná zvláštně, v jeho kuchyních – tu českou má na starosti Richard Knap –, se ale tento přístup projevuje velice příjemně. Jinými slovy jde totiž o to, aby všechno, z čeho se vaří, bylo maximálně čerstvé a tedy s co nejintenzivnější chutí. Jídla jsou pak maximálně přímočará, třeba jen rajčata s olivovým olejem nebo bruschetta se zrajícím sýrem, aby se chutě příliš nevrstvily a mohly vyniknout. To může znít pro změnu zase příliš jednoduše, v podání večera Seven North to ale chutná a funguje na výbornou.
„Středomořská kuchyně je podle mě ta nejlepší ze všech a její hlavní ingrediencí je slunce,“ hlásí ještě Eyal Shani a přesně to v novém podniku taky servíruje. Nezapomínejte ovšem, že myšlenka Seven North stojí nejen na jednoduchých jídlech z oblasti Středomoří, ale i na jejich sdílení. Takže až sem vyrazíte na večeři, rozhodně nechoďte sami, ochudili byste se o půlku zážitku.
Na menu, které je i tady psané fontem Comic Sans (jedna z těch nejmenších kuriozit doplňující excentrickou osobnost místního šéfkuchaře), byste dva dny po sobě neměli najít to samé. Další charakteristikou Shaniho přístupu k vaření je i to, že se alespoň část nabídky neustále proměňuje – jednak podle toho, jaké suroviny jsou daný den k dispozici, jednak proto, aby kuchaři nezabředli do stereotypu, ale stále v surovinách před sebou hledali ony příběhy…
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsŽe se tu najíte jako ve Středomoří ale platí vždy. Jednotlivé chody tak tvoří zejména zelenina (z velké části v syrové formě nejrůznějších salátů), kvalitní maso, ryby a mořské plody. O mouku zavadíte jen krátce v předkrmech nebo případně zákuscích a stejně tak byste marně hledali třeba i koření, Shani důsledně pracuje jen s olivovým olejem, solí a bylinkami.
Když vám něco z toho během přendávání z talíře na talíř upadne na stůl, nic si z toho nedělejte. S tím se počítá – stoly tu jsou záměrně místo ubrusu potažené širokým pruhem papíru, aby se potom, co dojíte, jednoduše stáhnul a vyhodil.
Co přesně budete moci během vaší návštěvy ochutnat, říct nemůžeme, během té naší to ale byla třeba focaccia s rajčaty, zakysanou smetanou a v oleji naloženými, najemno nasekanými paprikami, bruschetta se sýrem a opečenou nektarinkou, carpacio z rajčat, lilkové sašimi, spařený špenát s parmazánem, pečená brambora se správně nakyslým salátem nebo salát s jahodami, borůvkami a hruškou, mušle, krevety, skvěle připravené ryby, ale třeba i kebab, jehněčí kotletky nebo dokonalé rajčatové ravioly s máslovo-šalvějovou omáčkou.
Vždycky se ale můžete spolehnout na to, že je nabídka Seven North rozdělená do několika sekcí podle toho, co je základem daného jídla (chleba, zelenina, maso nebo ryby a mořské plody), a v každé je na výběr z několika pokrmů. Jeden vystačí pro 2 až 3 lidi, takže nejlepší je vzít pár přátel, přes den moc nejíst a pak si zde projíst aktuální jídelní lístek odshora dolů.
Jednotlivé chody totiž chuťově gradují, a i když je jejich základ vždy opravdu velmi jednoduchý a přímočarý, dohromady a s postupem večera, který záměrně doprovází uvolněná funky hudba, fungují jako spolehlivý zlepšovač nálady i zase trochu jiný gurmánský zážitek.
Eyal Shani by řekl, že za to může vaše napojení na jídlo a to, co se vám snaží sdělit. Ovšem ať už vás podobný přístup oslovuje, nebo ne, Seven North rozhodně stojí za návštěvu. Stejně jako celý hotel Sir, který funguje necelé tři měsíce a vedle pobočky žádaného vídeňského podniku sází i na poctu českému kubismu a umění vůbec.
Procházku po jeho chodbách můžete tedy pojmout jako průchod malou galerií. A kdo má rád starý český nábytek nebo nádobí, mohl by tu být také spokojený, stačí se rozhlédnout po stolech a židlích, které tvoří interiér Seven North. I tohle je součástí Shaniho strategie, která zahrnuje i co největší přizpůsobení jeho podniků místům, kde fungují. Proč se ale Seven North jmenuje právě Seven North, si už izraelský šéfkuchař nepamatuje.