SpaceX poletí potřetí s obří raketou Falcon Heavy. Na oběžnou dráhu vynese 24 satelitů i ostatky 152 zesnulých lidí

Jiří SvobodaJiří Svoboda

spacex-falcon-heavy1

Foto: SpaceX/Flickr

Falcon Heavy

0Zobrazit komentáře

Pokud vše půjde podle plánů, už v úterý nad ránem středoevropského času se vynese do vzduchu historicky třetí raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX. Zatímco při první misi vyslala do hlubokého vesmíru automobil Tesla Roadster a při druhé arabský satelit Arabsat 6A, tentokrát bude její náklad tvořit hned dvacet pět menších satelitů.

Jeden z nich však ponese netypický náklad – popel 152 zemřelých, jejichž blízcí si vybrali tento netypický způsob posledního rozloučení.

Za počinem stojí firma Celestis, která takzvané „vesmírné pohřby“ provozuje už od roku 1997 a své kapsle s několika gramy pozůstatků stovek lidí vypouštěla jak na oběžnou dráhu, tak na Měsíc. Mezi „účastníky“ těchto letů – jak je Celestic nazývá – se řadili například inženýři, herci z legendárního Star Treku nebo astronauti.

Při současném letu budou na palubě ostatky například také padlých vojáků, vědců nebo i tragicky zemřelých mladých nadšenců do vesmíru. Cena takového pohřbu začíná na 5 tisících dolarů (přes 110 tisíc korun) za gram vypouštěného popela. Kontejner od Celestisu už jednou letěl i se SpaceX: v roce 2012 na palubě Falconu 9 obsahoval ostatky více než tří stovek zemřelých.

spacex-falcon-heavy2

Foto: SpaceX/Flickr

Falcon Heavy

Na palubě úterního letu budou mimo to také cubesaty, tedy miniaturní satelity obvykle s velikostí do třiceti centimetrů, a tzv. solární plachetnice Light Sail 2, která bude mít za úkol demonstrovat, jak by se dalo po oběžné dráze plachtit pouze za pomocí slunečních sil, a mohla by tak změnit způsob, jak se budou vesmírné lodě pohybovat prostorem.

Celková hmotnost nákladu bude tentokrát „pouze“ 3 700 kilogramů, přičemž raketa je schopná unést na nízkou oběžnou dráhu až 64 tun nákladu. I tak ale zakladatel SpaceX Elon Musk podle serveru Business Insider mluví o nejtěžší misi, kterou se SpaceX doposud pokusí podniknout. Může za to komplexita dvou tuctů satelitů, které musí být vypuštěny v různých výškách, a tak bude Falcon Heavy provádět i několik manévrovacích zážehů.

elon-musk

Přečtěte si takéKontroverzní Elon Musk na sociálních sítích aneb jak je to doopravdy se smazáním jeho účtu na TwitteruKontroverzní Elon Musk na sociálních sítích aneb jak je to doopravdy se smazáním jeho účtu na Twitteru

Mezitím mají na pozemních plošinách a mořské plošině v Atlantiku přistát všechny tři první stupně rakety. Pro boční stupně to bude zároveň druhý let, které absolvují, poprvé letěly právě při misi Arabsat 6A. Bude to tak vůbec poprvé, co Falcon Heavy poletí již s jednou použitými prvními stupni. Práci bude mít i loď z flotily SpaceX, dříve známá jako Mr. Steven – ta se pokusí lokalizovat a vyzvednout z vody kryt druhého stupně rakety.

Co víc, pokud se podaří přistání prostředního prvního stupně na mořské plošině, SpaceX posune svůj rekord. Zachytávat ho totiž bude více než 1 245 kilometrů od pobřeží Floridy. To je o 260 kilometrů více, než bylo doposud nejvíce.

celestis-capsule

Foto: Celestis

Kovové kapsle, ve kterých se nachází popel zemřelých

Úterní start Falconu Heavy bude jeho posledním v tomto roce, poté bude opět startovací plošina LC-39A na nějakou dobu sloužit potřebám raket Falcon 9. Další start nejvýkonnější rakety současnosti lze čekat v průběhu příštího roku – nákladem by měl být utajovaný satelit Letectva USA.

Pokud se nevyskytnou technické potíže nebo špatné počasí, mise STP-2 rakety Falcon Heavy odstartuje z floridského mysu Cape Canaveral v úterý v 5.30 ráno středoevropského letního času. Sledovat ji lze jako vždy online na YouTube kanálu SpaceX.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym