Virgin Galactic miliardáře Bransona vstoupil na burzu. Vesmírný turismus se poprvé otevírá investorům

Jiří SvobodaJiří Svoboda

virgingalactic

Foto: Virgin Galactic

Letadlo Virgin Galactic, které bude přenášet první pasažéry do vesmíru

0Zobrazit komentáře

Ač je to zatím spíše na papíře, vesmírná turistika se dnešním dnem stává komoditou pro burzovní investory. Společnost Virgin Galactic miliardáře Richarda Bransona, která chce začít vynášet turisty na hranici vesmíru, začala dnes v půl třetí středoevropského času jako první ze svého oboru obchodovat na burze, konkrétně na newyorské NYSE.

Nejedná se však o úplně typický vstup mezi veřejně obchodovatelné firmy. Bransonova společnost začíná obchodovat pod zkratkou SPCE poté, co se spojila v červenci s jinou, již obchodovatelnou entitou Social Capital Hedosophia (IPOA). Tato investiční skupina koupila ve Virgin Galactic za zhruba 800 milionů dolarů 49% podíl, přičemž zbylých 51 % nadále drží sám Branson.

Tento postup má hned několik výhod – Virgin Galactic získalo okamžitě investici ve výši několika stovek milionů dolarů v hotovosti a nemusí projít standardním náročným procesem při začátku obchodování na burze. Že jde mezi investory o očekávanou událost, značí i hodnota původních akcií Social Capital Hedosophia, které v pátek stouply o 11 % na uzavírací cenu 11,79 dolaru na akcii.

virgingalactic_nyse

Foto: Virgin Galactic

Start Virgin Galactic na newyorské burze

Virgin Galactic i Social Capital Hedosophia tvrdí, že díky transakci je jejich nová tržní hodnota kolem 1,5 miliardy dolarů. Dnes odpoledne našeho času se otevřela cena akcií na 12,34 dolaru a rychle vystoupala až na 12,71 dolaru. Oproti páteční ceně se tak jedná o okamžitý nárůst o téměř 8 procent. V první půlhodině obchodování se cena pohybovala ale spíše pod touto cenou a krátce klesla i na 11,5 dolaru. Nicméně jako třeba v případě Tesly se očekává další silný růst.

elon-musk4

Přečtěte si takéTesla překvapila. V posledním čtvrtletí se vrátila do zisku a plánuje výrobu elektromobilů v EvropěTesla překvapila. V posledním čtvrtletí se vrátila do zisku a plánuje výrobu elektromobilů v Evropě

Virgin Galactic chce totiž už příští rok začít vynášet ve své lodi vesmírné turisty do zhruba stokilometrové výšky, kde zažijí několikaminutový stav beztíže a poté začnou opět padat k Zemi.

Takzvané suborbitální lety má na starosti dvojice strojů – mateřská loď WhiteKnightTwo nejdříve vynese loď pro pasažéry SpaceShipTwo do zhruba patnácti kilometrové výšky. Ta se pak odpojí, zažehne své raketové motory a letí další desítky kilometrů vzhůru. V provozu je aktuálně jen jeden pár těchto strojů, konkrétně zvané VSS Unity a VMS Eve.

virgin-galactic-under-armour-richard-branson

Foto: Virgin Galactic

Richard Branson v nové vesmírné kombinéze od Under Armour

Za tento kosmický zážitek již přes šest stovek zájemců zaplatilo 250 tisíc dolarů (5,7 milionu korun), mezi nimi i sedm Čechů a Slováků, Leonardo DiCaprio či Justin Bieber. Do vesmíru by měli začít létat už příští rok a za tři roky by se podle prezentace pro investory měla společnost dostat na více než tisíc přepravených pasažérů ročně, díky čemuž v příjmech vygeneruje půl miliardy dolarů.

Stovky letů do dvou let

Podle deníku The Financial Times ale vesmírný startup ve stejné chvíli předpokládá, že příští rok bude ve ztrátě 31 milionů dolarů a černých čísel dosáhne v roce 2021. To ale za předpokladu, že zorganizuje 115 letů, které budou znamenat obrat ve výši 210 milionů dolarů.

Od toho je však Virgin Galactic zatím poměrně vzdálený. Společnost zatím nevypustila žádný komerční let a loď typu SpaceShipTwo se podívala k hranici vesmíru teprve dvakrát – poprvé v prosinci 2018, podruhé v únoru letošního roku. Z toho důvodu je rezervační systém aktuálně zavřený, ale očekává se, že jakmile budou lety na denním pořádku, znovu se otevře, a to by mohlo znamenat prudký nárůst ceny akcií.

virgin-galactic-factory

Foto: Virgin Galactic

Továrna Virgin Galactic

Na první pohled se tak může zdát, že Virgin Galactic je příliš v brzké fázi na to, aby mělo velkolepé plány. Ale za dveřmi továrny v Novém Mexiku se skrývají technologie, které předchozí investory přesvědčily. Chamath Palihapitiya, zakladatel fondu Social Capital Hedosophia, při příležitosti jeho investice řekl, že je přesvědčen, že Virgin Galactic je o několik mílových kroků před konkurencí. Svá slova potvrdil i tím, že vložil do firmy 100 milionů dolarů z vlastní kapsy.

Spolupráce s Boeingem i nový kosmický přístav

V posledních měsících se místo letů Virgin Galactic soustředilo především na tvorbu infrastruktury. V srpnu společnost otevřela v poušti v Novém Mexiku svůj „kosmický přístav“ zvaný Gateway to Space. Ten bude pro budoucí lety terminálem a řídícím střediskem zároveň. Do společnosti se na začátku října zapojil i Boeing, když vložil 20 milionů dolarů.

Kvůli relativně malé částce se očekává, že tato investice bude mít spíše strategický charakter. Spolupráci s Virgin Galactic oznámil v polovině října také oděvní gigant Under Armor, který vytvořil pro budoucí vesmírné turisty speciální kombinézy.

Richard Branson založil Virgin Galactic už v roce 2004 a nutno říct, že za sebou nemá bezchybnou historii. Do problémů se společnost dostala především v říjnu 2014, kdy fatální nehoda SpaceShipTwo stála život jednoho z pilotů. Jiná Bransonova firma, Virgin Orbit, mezitím začala pracovat na tom, aby mohla do vesmíru vypouštět satelity z křídla modifikovaného Boeingu 747-400.

virgin-galactic-gateway-to-space1-min

Foto: Virgin Galactic

Lounge v prvním patře Gateway to Space

Diskuze (0)

Novinka

Anonym