Nedaleko Českého Krumlova denně upeče více než 160 tisíc kusů pečiva. Nyní je mezi podnikateli roku

Historie Pekárny Srnín sahá do roku 1960. V roce 2019 ji koupil Josef Bukovský, kterého nyní EY vyhlásila Podnikatelem roku Jihočeského kraje.

ey01

Foto: EY

Josef Bukovský, vítěz soutěže EY Podnikatel roku 2022 Jihočeského kraje

0Zobrazit komentáře

Obec Srnín se nachází v podhůří Šumavy – nedaleko Českého Krumlova. Před více než šedesáti lety zde odstartovala provoz stejnojmenná pekárna, která si rychle získala oblibu okolních obyvatel. Už pět let po zahájení provozu tak zdejší pekaři připravili 3 198 tun chleba ročně. V 90. letech byl podnik zprivatizován a v roce 2019 se dostal do rukou nového majitele Josefa Bukovského. Ten se rozhodl držet se tradice, kterou však povýšil o soudobé inovace. I díky tomu ho společnost Ernst & Young vyhlásila vítězem soutěže EY Podnikatel roku 2022 Jihočeského kraje.

Pekárna Srnín v současné době zaměstnává 200 lidí, kteří denně vyrobí a prodají 150 tisíc rohlíků a 12 tisíc chlebů. Celkem nabízí na 800 druhů výrobků: slané i sladké pečivo, dorty, zákusky, lahůdky, saláty, bagety nebo specialitu v podobě koblih s českým Tuzemákem. I přes velké množství vznikají veškeré výrobky ručně a pekaři se drží staročeských receptů, jejichž základem je v případě pečiva vlastní mouka z regionálního obilí.

Josef Bukovský přitom není řemeslem pekař. Od mládí ale chodil pomáhat do samoobsluhy, která patřila jeho rodičům. Bavil ho kontakt se zákazníky a vybudoval si kladný vztah k prodeji, zároveň obdivoval rodiče v jejich zodpovědnosti a touze vybudovat vlastní podnik. V Pekárně Srnín působil třináct let jako ekonom a nakonec se rozhodl, že ji koupí.

S novým majitelem došlo v pekárně k pokroku v oblasti výroby, expedice i přepravy. Vše je nyní plně digitalizováno a rozvoz produktů zajišťují vozy poháněné stlačeným zemním plynem, které mají v porovnání s auty se vznětovým motorem o 20 procent nižší emise oxidu uhličitého. Do budoucna se chce Bukovský zaměřit na pečení čistě za pomoci obnovitelných energií.

„Josef Bukovský propojuje tradiční řemeslo s moderními technologiemi a nezapomíná při tom ani na udržitelnost svého podnikání. Své výrobky peče z mouky umleté ve mlýně poháněném vodní elektrárnou,“ uvádí Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY v České republice. Pro majitele pekárny je důležité rovněž snížení produkce odpadu nebo bezezbytkové zpracování surovin.

Vítěz soutěže byl vyhlášen s podporou hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby, podle kterého je dobrým ukazatelem toho, že si Josef Bukovský označení Podnikatel roku zaslouží, především jeho schopnost přizpůsobit se dnešní turbulentní době, dávat lidem práci, obstát v obrovské konkurenci a při tom všem být stále o krok napřed.

„Vysoká míra inflace a cen energií, válka na Ukrajině, covid-19. Události poslední doby, které zasáhly každého z nás. Zvlášť podnikatele. Neustále vymýšlet nové projekty, uvádět je do praxe a vlastně nikdy si pořádně neodpočinout – to si zaslouží obrovské poděkování,“ říká Martin Kuba.

Soutěž EY Podnikatel roku vzdává hold výjimečným osobnostem a probíhá v téměř šedesáti zemích světa. Josef Bukovský se nyní spolu s dalšími vítězi regionálních kol, mezi něž patří Marcel Klaus z firmy Klaus Timber, Tomáš Dudák ze společnosti SPUR, Petr Palas z firmy Kentico a Jakub Havrlant z Rockaway s Pavelem Loudou z Louda Auto, bude ucházet o celorepublikové prvenství. Vítěz bude vyhlášen 28. února a následně bude Českou republiku reprezentovat v celosvětovém finále v Monte Carlu.

V porotě soutěže EY Podnikatel roku zasedli bývalí vítězové národního kola a známé tváře českého byznysu jako Tomáš Čupr z Rohlíku, Josef Průša z Prusa Research, Oliver Dlouhý z Kiwi.com, Radka Prokopová z Alcadrianu či Eduard Kučera z Genu (dříve Avast).

Diskuze (0)

Novinka

Anonym