Netflix naplno přichází do Česka. Objeví se na něm 150 českých filmů a přibudou i české titulky a dabing

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

netflix-cestina

Foto: Netflix

Netflix nově umí česky a láká českou vlajkou v záběru z populárního seriálu Stranger Things

0Zobrazit komentáře

Na Netflix už nebudeme muset chodit jen za populární zahraniční, zejména americkou tvorbou, ale nově v něm najdeme také desítky oblíbených tuzemských filmů a další by měly přibývat. Největší streamingová služba na světě totiž do České republiky dorazila s oficiální podporou, což znamená, že umí česky.

V češtině je jak její rozhraní, tak přibývá i mnoho českých titulků a rovněž dabing. Netflix má po celém světě 151 milionů uživatelů, mnoho z nich je i z Česka (oficiální čísla prozradit nechce) a aby streamingová služba ještě více podpořila tuzemský růst, kde ji nejvíce konkuruje především HBO GO, spustila nyní celou svou platformu v češtině.

„Nejenže od dnešního dne nabízíme naše služby v češtině, ale také velmi rádi oznamujeme, že jsme přidali asi 70 populárních českých filmů, a to jak nových, tak těch klasických. Mezi ně patří například LOVEní, Špindl, Anděl Páně 2, Padesátka, Vratné lahve, Po strništi bos, Masaryk, Pupendo, Ostře sledované vlaky, Tmavomodrý svět nebo třeba Kuky se vrací,“ uvedl marketingový ředitel Netflixu pro střední a východní Evropu Tomasz Ebbig.

netflix-cestina-nase-planeta

Foto: Netflix

Netflix je nově kompletně v češtině a přidává i český dabing a titulky

„Do konce letošního roku se toto číslo zvedne až na 150. Dále budeme mít veškerý populární mezinárodní obsah dabovaný v češtině,“ dodal Ebbig. Nadabované by měly být všechny dětské pořady a filmy a seriály, které se dabingu nedočkají, dostanou alespoň české titulky. Aktuálně to znamená, že nadabovaná je zhruba pětina z více než pěti tisíc filmů a seriálů a další stovky titulů mají titulky.

„Náš první cíl je od pátku dál mít všechny novinky s českými titulky. Je pro nás důležitější kvalita než kvantita, budeme raději, když ten proces potrvá déle, ale budeme si jistí kvalitou. Je to lepší, než se do toho vrhnout po hlavě a pak čelit stížnostem,“ vysvětlili postup pro Aktuálně.cz zástupci Netflixu. Menu v češtině včetně počeštěných názvů filmů a seriálů je spuštěno již nyní.

petr-rokusek-min

Přečtěte si takéPetr Rokůsek z Nano Energies: Budoucnost je v investicích do vlastních elektráren. Stanou se z nich tiskárny penězPetr Rokůsek z Nano Energies: Budoucnost je v investicích do vlastních elektráren. Stanou se z nich tiskárny peněz

Diváci mohou nově využít také zákaznickou linku, která bude telefonicky a textově fungovat v češtině, ale nejdůležitější je pochopitelně samotná tvorba. Již nyní v nabídce Netflixu najdete tituly jako Tmavomodrý svět, Vratné lahve, Lída Baarová, Anděl Páně 2 nebo Já, Olga Hepnarová a mnoho dalších.

netflix-cestina-trabantem

Foto: Netflix

Na Netflixu se začíná objevovat ve velkém i česká tvorba

Vedle novějších filmů jako Špindl, Padesátka, Masaryk či Ganster Ka plánuje Netflix v blízké době přidat také klasiky v podobě Spalovače mrtvol, Ostře sledovaných vlaků, Limonádového Joeho či Tři oříšky pro Popelku a chybět nebude ani Pupendo.

Ze zahraniční tvorby se mohou čeští diváci těšit na velmi očekávaný mafiánský snímek The Irishman od Martina Scorseseho, který má téměř čtyři hodiny a vysílán bude exkluzivně právě na Netflixu. Dorazit by již měl ovšem minimálně s českými titulky.

Do konce roku pak ještě streamingový gigant připravuje například filmové pokračování populárního seriálu Breaking Bad v podobě snímku El Camino, komediální drama The Two Popes s Anthonym Hopkinsem a Jonathanem Prycem a rovněž očekávané komediální drama The Laundromat od Stevena Soderbergha.

Například zmíněný The Irishman, v němž se objeví mimo jiné i Robert De Niro a Al Pacino, bude nicméně minimálně týden vysílaný v amerických kinech. V Česku to sice Netflix neplánuje, ale důvod je jednoduchý – alespoň několik promítání v kinech je podmínka, aby se mohl film zařadit do boje o Oscary.

Netflix ovšem není jen o filmech, ale také o seriálech. Mezi jeho nejpopulárnější originální tvorbu patří především seriál Stranger Things, který měl letos úspěšnou třetí sérii a autoři již potvrdili pokračování. Nepotvrdily se však spekulace, že by se měl název seriálu počeštit, české titulky však nabízí.

netflix-cestina-crown-koruna

Foto: Netflix

Ze seriálu The Crown je na českém Netflixu Koruna

Naopak český název má například seriál The Crown (Koruna) či španělský krimi hit Money Heist, který se v originále jmenuje La Casa de Papel a v češtině nyní Papírový dům. Právě ten se stal nedávno druhým nejsledovanějším seriálem na platformě. A s českými titulky již dorazil i nový dokument V Billově mozku: dekódování Billa Gatese.

V České republice si lze Netflix předplatit za 199 korun měsíčně, kdy však nebudete mít obsah v HD. Za 259 korun získáte filmy a seriály v HD a zároveň se na ně můžete dívat na dvou obrazovkách současně. Nejdražší předplatné Premium stojí 319 korun, nabídne navíc rozlišení Ultra HD a až čtyři obrazovky současně. První měsíc je pro každého nového uživatele zdarma.

Doplnění: Pokud si přepnete Netflix do českého jazyka, automaticky zmizí veškeré tvorba, která není lokalizovaná, tj. nemá ani české titulky, ani český dabing. Aktuálně je lokalizovaných zhruba tisíc z 5 tisíc filmů a seriálů, které na Netflixu jsou. Pokud chcete vidět i další, nelokalizovanou tvorbu, je třeba v nastavení přepnout zpět do angličtiny, případně si vytvořit nový účet a mezi nimi přepínat.

papirovy-dum-netflix-cestina

Foto: Netflix

S českým názvem a titulky přichází i populární španělský seriál Papírový dům

Diskuze (0)

Novinka

Anonym