Je tu nový newsletter CzechCrunch VC. Měsíčník o dění ve světě startupových investic a venture kapitálu

Peter BrejčákPeter Brejčák

ccvc-ipad

Foto: CzechCrunch

Spouštíme nový newsletter CzechCrunch VC o světě investic

0Zobrazit komentáře

Spouštíme nový newsletter CzechCrunch Venture Capital (CCVC) věnující se všemu, co souvisí s tuzemským venture kapitálem. Začátkem každého měsíce přineseme velká témata i kompletní přehled o tom, co se během posledních týdnů nejen v českém investičním světě stalo. 

Pokud chcete novinky ze světa venture kapitálu dostávat jednou měsíčně přímo do vaší e-mailové schránky, aby vám žádná z nich neunikla, můžete se k odběru newsletteru přihlásit zde. A pokud vás zajímá, co zásadního se stalo během ledna, můžete si premiérové vydání CzechCrunch VC přečíst níže.

***

Téma měsíce

Evropská komise poprvé investuje přímo do startupů

Evropská komise začátkem roku představila plán pro přímé investování do startupů. Doteď vkládala veřejné peníze přes Evropský investiční fond (EIF) do vybraných venture kapitálových fondů, které je pak investovaly dále.

V České republice veřejné zdroje z EIF v posledních dvou letech pomohly vzniku fondů Nation 1 a Lighthouse Ventures, v minulosti již instituce investovala například do Credo Ventures, Enernu nebo Genesis.

Nově bude mít Evropská komise na přímé investice do firem v rámci Fondu Evropské rady pro inovace (ERI) vyčleněné tři miliardy eur, tedy bezmála 80 miliard korun. V první fázi chce investovat 178 milionů eur (4,6 miliardy korun) do 42 startupů a získat v nich podíly od 10 do 25 procent.

EK ke svým plánům uvedla, že „hlavním účelem (fondu) není maximalizovat návratnost investic, ale mít vysoký dopad, a to tím, že společnostem s přelomovými technologiemi pomůže v jejich růstu jakožto trpělivý kapitálový investor“. Více informací v našem lednovém článku.

Co si o aktivitách EK myslí osobnosti tuzemské VC komunity? Zeptali jsme se. 

– Jan Barta, Pale Fire Capital: V principu mi nevadí, když EU investuje přes EIF skrz fondy, kam dává maximálně 50 % renomovanému fondu, protože Evropa je v porovnání s USA venture kapitálově podinvestovaná. Vadí mi, když tam investuje až 90 %, což je třeba šílený případ Lighthouse Ventures v Česku – tam jsou pak často problémem perverzní incentivy takového fondu.

Co se přímých investic EU týče, tak jsem až na pár výjimek proti. Výjimkami jsou oblasti, které nemusí být tak financovatelné soukromým kapitálem. Typologicky bych sem zařadil nějaké super kapitálové longshot až moonshot projekty třeba ve vesmírné, jaderné nebo defence oblasti. O čem by se EU také mohla zamyslet, je, jak ty investice dělat více proticyklicky.

– Ondřej Fryc, Reflex Capital: Jsem apriori nedůvěřivý k přerozdělování veřejných peněz a jsem apriori nedůvěřivý k tomu, že by byrokrat v Bruselu dokázal poznat dobrého podnikatele. A nakonec jsem apriori nedůvěřivý k motivům, podle kterých se takový „korporát“ pro investici rozhoduje. Často si totiž hlavně potřebuje uhájit své teplé místečko, takže každé rozhodnutí bude třeba podložit spoustou tabulek, hezkých prezentací a compliance testů.

V takovém rozhodovacím procesu bude těžko prostor na subjektivní posouzení například „živočišné podnikatelské energie“, která je pro úspěch často nejdůležitější. Takže po pár letech, kdy bude vybudovaný další úřad, jehož jen provoz bude stát miliardy eur, se na to někdo podívá a řekne: „Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky.“

ofryc

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Ondřej Fryc, zakladatel investičního fondu Reflex Capital

– Martin Kešner, J&T Ventures: Iniciativu Evropské komise investovat do technologických firem obecně považuji za smysluplnou. A to pokud bude primárně realizována ve vybraných odvětvích či fázích, kde se startupům financování nedostává od klasických VC fondů. Dokáži si představit, že veřejné i soukromé financování se může doplňovat, nikoliv to stavět jako alternativu k fungujícím fondům.

Nemyslím si, že tento fond má potenciál změnit VC v Evropě, ať svým dopadem či množstvím spravovaných peněz. Neznám investiční teze nového fondu, těžké je tedy hodnotit detailněji. Na druhou stranu osmičlenná Investiční komise složená z VC investorů, podnikatelů a zástupců EU nutně nemusí být zárukou správně vybraných investic. Nepředpokládám, že budou mít ve fondu investované vlastní prostředky a budou mít takový vztah k portfolio firmám, jak je to běžné u klasických VC fondů a jejich manažerů.

– Marek Moravec, Nation 1: V USA tečou státní peníze dlouhodobě do Silicon Valley a třeba také do Tesly, která je fenomenálním úspěchem a bez státní podpory by nebyla tam, kde je dnes. EU je stále v investicích do inovací daleko za Spojenými státy i Čínou a měla by na tom pracovat. Nově spuštěný fond je určitě krokem blíže k těmto trhům, a to hlavně tím, že se jedná o investice, ne granty.

Nicméně by měl být řízený profesionálním týmem investorů a neměl by se snažit vytlačit již existující hráče na trhu, ale spolupracovat s nimi. Pravdu ukážou až returns/návratnosti. Nesmíme nicméně zapomenout, že VC investice přináší pro společnost více než jen finanční návratnost.

– Michal Zálešák, Lighthouse Ventures: Před několika lety byly možnosti financování začínajících startupů v České republice poměrně omezené. Podpora EIF pomohla tuto mezeru odstranit pomocí VC fondů jako Lighthouse Ventures, která nabízí financování již ve fázi nápadu.

Poptávka na trhu je obrovská. Za dva roky jsme zkontrolovali téměř 2 500 startupů a investovali jsme do 24 z nich. Podporuje to nejen počáteční investiční fondy, jako je Lighthouse Ventures, ale také navazující investiční fondy, které zaznamenávají větší tok startupů pro investice, a těší se přímé podpoře ze strany EIF, který přispívá k mnoha dominantním fondům na českém trhu.


Don’t forget

Ohlédnutí za rokem 2020

Příchod nového roku je vždy spojen s bilancováním a jinak tomu pochopitelně není ani teď, kdy skončil jeden z globálně nejšílenějších roků posledních dekád. Abychom nezapomněli na největší dealy loňského venture kapitálového světa, přinášíme krátký výběr z pohledu aktivit některých VC fondů.

Když se v našich končinách děje nějaký větší VC deal, je docela pravděpodobné, že někde poblíž bude Credo Ventures. V roce 2020 pražský fond oznámil investice do startupů SurglogsAroundResistant AIMantaIP Fabric nebo Kindest.

Další kola financování oznámily také firmy CeraUiPath či Pricefx, v nichž Credo drží podíl. Medializovaný byl také exit ze startupu Displate, na němž vydělal také tuzemský Miton.

ondrejbartos

Foto: Credo

Ondřej Bartoš, Partner v Credo Ventures

Neméně úspěšně působí rovněž tuzemský fond Reflex Capital, který si loni připsal výrazný exit z brněnského startupu Webnode, jenž se podle informací Forbesu prodal za jednotky miliard korun.

Pro CzechCrunch zároveň jako „velmi úspěšnou investici“ označil managing partner fondu Ondřej Fryc také exit z americko-českého Samepage. Mezi další loňské investice Reflexu patří Sens, Spaceti, Leadspicker, singageOS či Smartlook.

Zajímavý počin pak loni představil Miton, který začal investovat do vědy a duševního zdraví. V této oblasti podpořil například Psyon a WavepathsTerap.io a VOS, dalšími investicemi z jiných segmentů byly například Boataround a Blabu.

Tip: Podrobný přehled s největšími exity, investicemi do startupů nebo investicemi od venture kapitálových fondů připravil Jan Sedlák z Lupa.cz.


Dealy měsíce

Rohlík, Shipmonk a Twisto

Rohlík chutná investorům. Zakladatel online supermarketu Tomáš Čupr v lednu oznámil plán na další emisi dluhopisů své firmy Rohlik.cz Finance a.s., jejíž objem by měl být minimálně 1,7 miliardy korun, tedy alespoň o půl miliardy víc než u předchozího bondu. Výtěžek z nové emise chce využít především ke splacení té stávající. Na podporu mezinárodní expanze (aktuálně funguje také v Maďarsku, Rakousku a letos chce otevřít i Německo) Rohlík navíc uzavřel novou investici.

Čupr to zatím oznámil jen v jednoduchém tweetu: „Closed.“ Na konkrétní podrobnosti se zatím čeká. Magazín Forbes ale v lednovém vydání píše o investici přesahující 100 milionů eur (přes 2,6 miliardy korun) s valuací na úrovni 600 milionů eur. Online supermarket se tak definitivně zařazuje mezi nejžhavější české kandidáty na jednorožce, tedy startup s vyšší než miliardovou valuací vyjádřenou v amerických dolarech.

Floridská pohádka Jana Bednáře pokračuje. Jeho logistický startup Shipmonk s oficiálním sídlem ve Spojených státech a částí týmu v Česku v prosinci získal investici ve výši 290 milionů dolarů, tedy více než šest miliard korun. Nečekaně rychle pak koncem ledna došlo k navýšení tohoto investičního kola o dalších 65 milionů dolarů (1,4 miliardy korun).

honza-bednar

Foto: Business Wire

Zakladatel a šéf českého logistického startupu ShipMonk Jan Bednář

Teprve devětadvacetiletý zakladatel si dle svých slov i přes rostoucí počet investorů stále drží nadpoloviční většinu firmy. Její valuace se aktuálně pohybuje nad hranicí 800 milionů dolarů a Bednář se tak po odprodání části svého podílu bezpečně zařadil mezi nejbohatší Čechy. V letošním roce se Shipmonkem chystá zásadní expanzi a dlouhodobým cílem je dovést startup na americkou burzu.

Twisto to roztočilo. Tuzemský fintech ukončil své investiční kolo Series B, když oznámil získání dalších celkem 440 milionů korun od australské společnosti Zip, fondu Elevator Ventures rakouské Raiffeisen Bank a stávajících investorů Finch Capital, Velocity Capital, ING Bank a rakouské pojišťovny Uniqa.

Český startup působící na poli odložených plateb v přímých investicích získal zhruba čtvrt miliardy korun, dalších více než 180 milionů korun bylo ve formě venture debt. V investičním kole Series B, které Twisto rozběhlo už v roce 2019, startup celkově nabral 560 milionů korun, za osm let jeho fungování jde o téměř 800 milionů. Podle informací CzechCrunche by se valuace firmy měla pohybovat nad hranicí 1,5 miliardy korun.


Vše, co stalo v lednu, v jedné větě


Když je nuda na Clubhousu

Tipy na volný čas

Andrej Kiska, Credo Ventures: Skvělá knížka je How Innovation Works od Matta Ridleyho. Líbí se mi jeho vědecký přístup k definici inovací, analýze důležitých komponentů, které k inovacím přispívají, a elementů, které naopak inovace ničí. Nejvíc se mi líbil historicky skvěle popsaný argument, že inovace je málokdy výsledkem jednoho génia, který v labáku uskutečnil nějaký fantastický experiment. Je spíš produktem systematické práce většího kolektivu lidí pracujících v produktivních podmínkách.

Netflix and chill: Streamovací služba, jež překonala milník 200 milionů uživatelů, během ledna uvedla několik zajímavých filmů a seriálů. Death to 2020 dává v sarkastickém snímku sbohem hrůzám loňského roku, Nicolas Cage ve vtipném seriálu odkrývá Dějiny nadáváníI Care a Lot nabízí černou komedii o pozdním kapitalismu a francouzský seriál Lupin o slavném zlodějovi se stal největším hitem od Zaklínače.


Díky za pozornost! Pokud se vám tento newsletter líbil, budeme rádi, když ho budete sdílet se svými přáteli. Pokud se vám nelíbil, pošlete ho svým nepřátelům.

A pokud budete mít jakýkoliv feedback, pošlete ho prosím na peter@czechcrunch.cz

Přihlásit k odběru newsletteru CCVC se můžete zde.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym