Gastronomie

fruitisimo-hummel

Fruitisimo otevřelo v Německu. Na expanzi českých ovocných barů posílají desítky milionů Wood & Co.

V Německu letos Fruitisimo otevře 11 poboček, další desítku pak v Rakousku a Polsku. I díky tomu může cílit na tržby převyšující půl miliardy.

vegetus-nahledStory

Válka je vyhnala z Charkova. Nové zázemí pro výrobu veganských uzenin našli na Jesenicku

Ukrajinská firma Vegetus funguje z Česka několik měsíců a je zhruba na čtvrtinové produkci. Výrobu v Charkově chce jednou obnovit.

zem-nahled

Gastronomická krasojízda v Praze. V únoru ji navštíví dva michelinští šéfkuchaři z Řecka a Anglie

Dva týdny uběhly jako voda a je tady čerstvá porce novinek z české gastronomické scény v podobě pravidelného newsletteru Deli.

hospoda-vysehrad-nahled

Legendární hospodu na hradbách Vyšehradu čeká změna. Od jara zde otěže převezme karlínský Přístav

Pro dosavadní provozovatele Hospůdky na Hradbách příběh končí. Začíná ale pro karlínský Přístav 18600, který vyhrál výběrové řízení na nového nájemce.

ey01

Nedaleko Českého Krumlova denně upeče více než 160 tisíc kusů pečiva. Nyní je mezi podnikateli roku

Historie Pekárny Srnín sahá do roku 1960. V roce 2019 ji koupil Josef Bukovský, kterého nyní EY vyhlásila Podnikatelem roku Jihočeského kraje.

misina-cokolada-nahledStory

Čokoládu vyráběla vybavená fénem a plaveckými brýlemi. Dnes dělá jedny z nejlepších tabulek na světě

„Moje filozofie je přivézt do Česka kakaové boby v surovém stavu a přenést to, co se v nich ukrývá, do tabulky,“ říká majitelka Míšiny…

angelo-sabatelli-nahledRozhovor

Hlavní chod musí hrát, aby hosté litovali, že nemají větší porci, říká italský michelinský šéfkuchař

Šéfkuchař Angelo Sabatelli vlastní na jihu Itálie restauraci, která se pyšní michelinskou hvězdou. A letos si poprvé přiletěl zavařit do Česka.

champagne-nahled

Šampaňské bude stále vzácnější. Hrozny sklízíme rekordně brzy, shodují se vinaři ze Champagne

Novoměstská radnice hostila 4. února festival řemeslných šampaňských La Bouteille de Champagne. Překvapivě se na něm blýskla i vína bez bublin.

janak-nahled

Vznikly v Plzni, loni kavárny CrossCafe oslavily 15 let. V Praze začneme nanovo, říká zakladatel

Za covidu se musel český kavárenský řetězec rozloučit s pražskými pobočkami, jeho majitel Jan Janák by se ale už brzy rád vrátil.

martin-kovar

Víno a whisky nad zlato. Český fond se specializací na alkohol vyrostl na 300 milionů korun

Základem portofila mají být akcie či nemotivosti, nadstavbou pak třeba alkohol. Fond Wine Management potvrzuje, že zájem o něj v Česku je.

Plýtvání potravinami

Dobré zprávy pro životní prostředí. Osmdesát procent Čechů tvrdí, že nevyhazuje potraviny

Vyhazování potravin je celosvětový problém. Češi se ale snaží jídlem neplýtvat a ve svém zodpovědném přístupu se v porovnání s rokem 2019 zlepšili.

otvirak-inventář

Na kávu, kremroli i pro chleba. Mladý pár se rozhodl zpestřit gastronomickou scénu v Ústí nad Labem

Únor zve do nového podniku v Ústí, nové pekárny v Praze a k tomu hned na dvě akce, které by si neměli nechat ujít…

nahled-bocuse

Kuchařská olympiáda Bocuse d'Or míří do Česka. O postupu budou rozhodovat Pohlreich či Sahajdák

Česká republika se vrací na gastronomickou mapu světa. Začátkem května se totiž v Praze uskuteční národní kolo proslulé kuchařské soutěže Bocuse d'Or.

fabini

Přestože v těžkém roce zdražoval, zákazníky neztratil. Jan Fabini prodal nádobí za 35 milionů

„Jsme obklopeni věrnými zákazníky, kterých je zase o něco víc, proto se nám i v současné situaci relativně daří,“ říká zakladatel značky Fabini.

HorešovskýKomentář

České gastro bude stále bojovat o přežití. Rozevírají se nůžky mezi velkými a malými městy

Obědy v pracovní době nebudou dostupné všem a střední třída bude podniky navštěvovat o poznání méně, píše spolumajitel Vinografu Jan Horešovský.