Gastronomie
Otevírá první Manifesto za hranicemi Česka. Do Berlína přináší plzeň a chutě ze čtyř kontinentů
V hlavním městě Německa nově víří gastronomické vody projekt Manifesto. Návštěvníkům nabízí kulinářský průřez od Argentiny přes Sýrii až po Japonsko.
Destilační aparaturu jako oni nikdo další nemá. V Palírně Radlík chtějí, aby byli Češi na místní kořalky hrdí
Při příjezdu vás tu přivítá nápis „Kvasu zdar!“. Co totiž začíná zdařilým kvašením, končí pálenkami, které sklízí jednu cenu za druhou.
Svátek pro milovníky šampaňského. Novoměstská radnice se promění na malou Champagne v centru Prahy
Šampaňské, naturální víno, novolunární hody a kousek Vietnamu v Brně. Polovina ledna přináší pravidelný přehled z dění na české gastroscéně.
Francouzská chlouba, která není z Francie. Odkud se vzalo oblíbené pečivo croissant?
Cesty gastronomie jsou spletité, jednotlivé země se ovlivňují navzájem a díky tomu mají některá jídla překvapivou historii. Třeba takový croissant.
Pizzu se Frankie naučil díky internetu a prodával ji doma. Teď dělá jednu z nejlepších v Praze
„Chcete skvělou pizzu? Přijďte ke mně domů.“ Takové byly začátky Itala Frankieho, kterému k velké parádě stačila malá kuchyň v pražském činžáku.
Raději italskou pizzu od Rossopomodoro, nebo víno? Do Česka míří nové řetězce, které nabídnou obojí
V Česku se objeví italská síť rychlých restaurací Rossopomodoro nebo kombinace obchodu a občerstvení, tedy Wine & Food koncept Signorvino.
Jídlo raději z domova. Ceny obědů v České republice zdražily za jeden rok o pětinu
V Praze už průměrná cena obědů přeskočila hranici dvou set korun. V uplynulém roce ale zdražovaly napříč celou Českou republikou.
Nejlepší restaurace světa Noma končí. Bezbřehá kreativita a tlak na výkon si vybírají svou daň
Dánská Noma byla pětkrát zvolena nejlepší restaurací na světě. I přes globální věhlas se ale její dveře na sklonku roku 2024 zavřou.
Sázka na tlačenku a sekanou. Řeznickou tradici z první republiky přenesli do malého bufetu v Karlíně
Řeznické řemeslo si Čejkovi předávají už po čtyři generace. Ta současná se rozhodla vykročit z východních Čech a poprvé otevřela bufet v Praze.
Gastronomie v krvi. Otec proměnil domácí pivní scénu, syn v Krymské prezentuje uvolněný fine dining
Jan Charvát podlehl pivu, jeho syn Martin kulinařině michelinského rázu. A i když se oba věnují něčemu jinému, sdílí spolu smysl pro neformálnost.
V Novém Světě u Pražského hradu se objevilo nové bistro. Láká na magickou atmosféru 17. století
Nový rok přináší čerstvou porci novinek z české gastronomické scény. Takže pokud nemáte na lednovém pořadníku hubnutí, inspiraci jistě oceníte.
Prima přišla o svou kuchařskou hvězdu. Zdeněk Pohlreich bude na Nově moderovat souboj restaurací
Dvanáct restaurací bude muset projít zátěžovým testem známého šéfkuchaře. Pořad bude podle předlohy Gordona Ramsayho.
Leden bez masa kvůli ochraně planety. Garden Gourmet spouští výzvu k rostlinnému stravování
Loni výzvu přijalo více než patnáct tisíc lidí z Česka, po celém světě už se do ní přihlásilo přes půl milionu lidí.
Je libo sklenku bílého ze Švédska? Globální oteplování mění ledovou krajinu na vinařský ráj
Sluneční paprsky, které v létě ozařují krajinu 23 hodin denně, vínu prospívají. Ve Švédsku tak v posledních letech vyrůstá jedno vinařství za druhým.
Je to super, ale musíme vydělávat. Přední prodejce alternativního masa zvažuje nabízet i to reálné
Společnost Tattooed Chef v roce 2020 vstoupila na burzu a musí mít výsledky. Ty letošní jsou tristní. Firma ztratila skoro polovinu své hodnoty.