Gastronomie

smokeregular

Ryby se učili udit na Islandu. Již přes rok odhalují taje severských postupů českým zákazníkům

Uzení ryb studeným kouřem patří k tradičním islandským řemeslům. Manželé Trnečkovi ho úspěšně přenesli do Česka.

cokoladovnajanek2

Čokoládové království z Uherského Brodu dál roste. Janek vyrazil do Prahy a míří přes 100 milionů

Tržby Čokoládovny Janek loni překonaly 70 milionů. Další růst má podpořit nová výrobní hala i kamenný obchod v hlavním městě.

Lunar Plants Research Documentation, Friday May 14th, 2021.

Měsíční půda je úrodná. Vědcům se v ní podařilo vypěstovat první rostliny

NASA se raduje. Zdá se totiž, že na Měsíci budeme moct jednou pěstovat rostliny. Lidstvo je tak o krok blíž ke kolonizaci vesmíru.

pizza-coloseum

Gastronomická skupina Coloseum vstupuje na burzu. V Česku jde o průkopnický krok

Po 27 letech od založení vstupuje Coloseum na pražskou burzu Start. Ambiciózní plán má přinést prostředky pro expanzi i snížení zadluženosti.

coko-reg

Pražská čokoláda se otřepává z pandemie. Chutná i sultánovi a nabízí pepřovou kombinaci

V Praze je od května nová prodejna čokolády Steiner & Kovařík. Míří tu na českého zákazníka, personál zájemce zavede do tajů výroby.

Vinný Bar VeltlinStory

Deset let karlínského Veltlinu. Bar, který se specializuje na naturální vína, znají i za hranicemi

Před 10 lety se proměna Karlína teprve chystala. Přesto zde otevřel nenápadný vinný bar, který je teď jedním z míst, za nímž sem lidé…

Mcdonalds Rusko

McDonald's v Rusku po 32 letech končí. Pro stovky restaurací hledá nového majitele

Kvůli invazi na Ukrajinu populární fastfood definitivně ukončuje svůj ruský byznys. Nové vlastníky získá 850 poboček McDonald's.

venecek-boxed

Od věnečků pro přátele až po butik v centru Prahy. Z tradičního zákusku udělal mladý cukrář hit

Když máte podnikatelského ducha, i pečení pro okruh přátel může vyústit ve vlastní podnik. Nebo třeba rovnou exkluzivní butik.

bowls-boxed

Vejmrda v Trutnově a přírůstek legendárního kebabu v Praze. Přinášíme porci gastronovinek

Máme pro vás čerstvou smršť gastronomických novinek. Povolte si opasky, protože se jich s příchodem května neurodilo zrovna málo.

roman-laus-boxed-min

Plnohodnotné vepřové z laboratoře. Startup z Brna kultivuje maso, uspěl mezi 300 globálními konkurenty

Brněnské Mewery získalo miliony na výzkum, pomocí kterého chce kultivovat buňky, aby byla chuť masa stejná jako u klasického vepřového.

KofioStory

Instantní kafe na kolejích je nebavilo. Dnes e-shop Kofio znají všichni milovníci výběrové kávy

E-shop Kofio začal jako koníček mladých nadšenců. Své zákazníky ale seznamuje se světem výběrové kávy už pět let.

rohlik-ekosacek

Rohlík zavedl vlastní náhradu za kávové kapsle Nespresso. Pečivo nově balí do rozložitelných sáčků

Kompostovatelné sáčky udrží pečivo, ovoce či zeleninu čerstvé stejně jako ty z plastu. Na rozdíl od nich ale mají být šetrnější k životnímu prostředí.

tiramisu_1

Všemi oblíbené tiramisu z 3D tiskárny. Italové ukazují, že i dezerty lze dělat netradičně

Vytištěné tiramisu mělo podle organizátorů soutěže chutnat velmi podobně jako to, které se připravuje ručně.

dim

Všechno, jen ne nuda v Brně, kapří hody a další pecky z české gastronomie

Kam na drink a dobré jídlo tentokrát?

hadac-lhotakovaStory

Pomohl Čechům objevit hummus i kimčchi. Teď se chce s fermentovanými potravinami ukázat v Evropě

Štěpán Hodač narazil na hummus během dovolené a rovnou z něj dostal běhavku. Zachutnal mu ale natolik, že na něm postavil byznys.