Je konzumace zvířat přežitkem? Trh s rostlinným masem závratně roste a tady jsou nejzásadnější letošní události
Maso bylo odjakživa spjato se zvířaty, v posledních letech ale sílí trend jeho alternativních náhražek, které vznikají v laboratořích, bioreaktorech… nebo třeba na 3D tiskárnách. Rok 2021 byl pro sektor rostlinného masa, pro které nemusel trpět žádný dobytek a je podle výzkumů šetrnější k životnímu prostředí, naprosto zásadní – ať už po stránce miliardových investic do startupů, které takové pochoutky vyrábí, nebo širšího přijetí veřejnosti.
CzechCrunch se takzvanému nemasu dlouhodobě věnuje, proto vám nyní přinášíme velkou rekapitulaci klíčových produktových i investičních událostí, které se v letošním roce na trhu s rostlinným masem odehrály. A své stopy v něm mají i Češi.
***
Mana prodala už přes 183 tisíc rostlinných burgerů. Během pandemie se bleskově zaprášilo i po jejích drincích
? Jídlo ve formě nápoje či prášku od české značky MANA se ukázalo jako ideální do nejistých dob pandemie, během které se rekordně prodávalo. A úspěch slaví také rostlinné burgery.
Zelená Černá Labuť. V Praze vzniká první vege dům v Česku, kde je servírován i rostlinný kebab
? Místo, kde na maso nenarazíte. Pražská Černá Labuť naskakuje na rostoucí oblibu rostlinného stravování a mění se na první veganský dům v Česku, kde na vás čeká i rostlinný kebab.
Talíř plný mořských plodů, ale žádného masa. Američané přichází s rostlinnou verzí krevet z laboratoře
? Zatímco hovězí maso se nahrazuje celkem běžně, u mořských plodů to tak časté není. Změnit to chce i americký startup New Wave Foods, který vytváří autenticky chutnající krevety v laboratořích, aby omezil jejich lovení.
Rib eye steak na talíři, ale kráva se směje. Izraelci pomocí 3D tisku pěstují maso jako od řezníka
? V Izraeli opět narušují hranice tradiční gastronomie. V laboratoři tam tisknou autentický rib eye steak z buněk, pro který nemusela zemřít žádná kráva.
McDonald’s uzavírá partnerství s Beyond Meat pro rostlinné maso. V Česku chystá vegetariánský burger
? McDonald’s to s rostlinnými alternativami svých pokrmů myslí vážně a uzavírá důležité partnerství s Beyond Meat. V Česku prozatím chystá nový vegetariánský burger.
Rostlinná strava míří na fotbal. Real Madrid startuje spolupráci s britskou firmou, která vyrábí alternativy k masu
? Už i Real Madrid přichází na chuť rostlinnému masu. Fotbalový velkoklub navazuje partnerství s firmou Meatless Farm a má v plánu propagovat zejména udržitelnější stravovací návyky.
Budoucnost masa je v rostlinách. Švýcarský Planted nabírá na své kuřecí i trhané vepřové stovky milionů
? Maso z rostlinných proteinů může být budoucností gastronomie a mladý švýcarský startup Planted na své udržitelné pochutiny nabírá stovky milionů korun.
Ochutnali jsme nové vegetariánské menu od McDonald’s. Místo rostlinného masa sází na zeleninovou placku
? McDonald’s v Česku reaguje na zvyšující se zájem o bezmasé pokrmy, a tak nasazuje novou vegetariánskou nabídku, která sází na klasickou zeleninovou placku.
***
Zajímá vás čím dál víc rostoucí sektor rostlinného masa a dalších alternativ k tradičním živočišným pochoutkám? Všechny zásadní informace naleznete na cc.cz/nemaso, případně v naší nové sekci V Gastru, ke které mimo jiné vydáváme i gastronomický newsletter Deli.
***
Sója a pšeničný protein v křupavém kabátku. Ochutnali jsme nové rostlinné nugetky od Burger Kingu
? Rostlinný burger má v Burger Kingu úspěch, a tak jsme teď ochutnali další bezmasou novinku, kterou jsou nugety. Těšit se můžeme i třeba na rostlinnou slaninu.
Kuřecí kousky bez stopy kuřete. Americký Simulate na výrobu svého rostlinného masa nabírá přes miliardu korun
? Rostlinné maso investorům chutná čím dál víc. Těží z toho i americký startup Simulate teprve jednadvacetiletého Australana Bena Pasternaka, který na autentickou napodobeninu kuřecích kousků nabírá přes miliardu korun.
Továrna na maso budoucnosti. V Izraeli spustili velkovýrobu kuřecího i vepřového z bioreaktoru
? V Izraeli se otevřela velká továrna na výrobu masa z bioreaktoru. Díky kmenovým buňkám zvířat bude společnost Future Meat Technologies schopna produkovat až půl tuny alternativního kuřecího i vepřového denně.
Izraelský startup chce pěstovat steaky v bioreaktorech klidně i na Marsu. Nabral na to další více než dvě miliardy
? Izraelský startup nedávno ukázal 3D tiskem vytvořený rib eye steak z bioreaktoru, kvůli kterému nemusela zemřít žádná kráva. Nyní na vývoj futuristického masa získal další více než dvě miliardy korun a chystá i další kusy „masa“.
Místo krav dojí sóju. Americký startup vyvíjí alternativní sýr, pro který není třeba živočišných zdrojů
? Veganských sýrů existuje několik, ale podle firmy Nobell Foods nemají autentickou chuť a navíc jsou poměrně drahé. Proto se to snaží změnit s vlastním sýrem, který podporuje i herec Robert Downey Jr.
Řízek, který nemá s masem nic společného. Švýcaři ho vyrábí z rostlin a chtějí s ním prorazit v Evropě
? Švýcarská firma Planted ukazuje, že i jeden z nejoblíbenějších českých pokrmů může být vyroben bez zvířecích proteinů. Její řízek je totiž rostlinný a má ambice prorazit v Evropě.
Ve Volkswagenu snědí miliony currywurstů ročně. V hlavní jídelně ale s masem končí, i klobásy budou veganské
? Z linek Volkswagenu sjíždí nejen vozy, ale i proslulé klobásy s kečupem a kari, takzvané currywursty. Kvůli životnímu prostředí je teď v jedné ze svých závodních jídelen spolu s dalším masovým sortimentem vymění za veganské.
Do vývoje buněčného masa putují další miliardy korun. Americký startup díky nim posílí výrobu v bioreaktorech
? Dostáváme se do fáze, kdy si už maso nebudeme nutně spojovat pouze se zvířaty? Další velká investice do startupu, který vyvíjí maso z bioreaktoru, ukazuje, jak je tento gastronomický trh obrovský.
Leonardo DiCaprio schvaluje maso z laboratoře. Investoval do firem, které pěstují hovězí v bioreaktorech
? Maso pěstované v bioreaktoru nabízí ekologický způsob, jak se nevzdát oblíbeného jídla. A na trh ho chce nyní pomoci dostat i herec Leonardo DiCaprio.
Rostlinné burgery táhnou stále víc. Nestlé teď představuje také veganské náhražky vajec a krevet
? Jíst méně masa – nebo ho nejíst vůbec – a hledat různé alternativy. To je ve světě stravování obrovský trend a Nestlé tak už delší dobu boduje třeba se svými rostlinnými burgery, ke kterým nově přidá i veganská vejce a krevety.
Fastfood Burrito Loco ukončil spolupráci s Beyond Meat, přednost dostalo nemaso od české Many. Chystají několik produktů
? Síť mexických fastfoodů Burrito Loco vyměnila výrobky od Beyond Meat za rostlinné maso od českého výrobce MANA. Zákazníkům i oběma firmám spolupráce zachutnala a už teď se chystají nové produkty.
Finské Helsinky nebudou na oficiálních akcích podávat maso. Chtějí snížit uhlíkovou stopu, plán má ale výjimky
?? Žádné maso na oficiálních akcích? Hlavní město Finska chce nadále snižovat uhlíkovou stopu a představuje nový plán, který jde vstříc udržitelnější budoucnosti.
Je libo kuřecí z laborky? Izraelská firma nabírá dosud největší investici v oblasti kultivovaného masa
? Kultivované kuřecí od izraelského startupu Future Meat má tak velký potenciál, že do něj investoři posílají skoro osm miliard korun. Firma i díky tomu zlevní cenu, aby uvědomělejší náhražku masa dokázala lépe prodávat.
***
Zajímá vás čím dál víc rostoucí sektor rostlinného masa a dalších alternativ k tradičním živočišným pochoutkám? Všechny zásadní informace naleznete na cc.cz/nemaso, případně v naší nové sekci V Gastru, ke které mimo jiné vydáváme i gastronomický newsletter Deli.