Gastronomie

veronika allister

Ženský biohackerský projekt Systers oslavil první rok. Nadělil si k tomu dvojici houbových čokolád

Dát si kousek čokolády je vždycky dobrý nápad. A co takový kousek biohackerské čokolády? Právě takovou vymyslela zakladatelka českého projektu Systers.

popeyes_1-1

Spása, nebo nezdravé lákadlo pro mladé? Vstup fast foodu Popeyes do Česka rozvířil debaty

Příští rok se má na český trh dostat jedna z nejoblíbenějších fastfoodových sítí. „Má šanci uspět,“ říká šéf České asociace franšízingu.

rybi-zahrada-nahled

Živý kapr v síťovce? Vánoční přežitek, který stresuje ryby, říkají v akvaponické farmě Rybí zahrada

V Lážovicích u Berouna vsadili na akvaponii – farmaření budoucnosti. Rybí zahrada vedle chovu ryb pěstuje také rostliny a získala investici od Mitonu.

poharek-nahled

Pivo, pařížák a moravské wellness. Dvojice z Brna otevřela v Pavlově podnik pro turisty i místní

Když si dvojice marketingových profíků otevře vlastní podnik, je zřejmé, že bude všechno, jen ne všední. Pohárek tak láká nejen turisty, ale i místní.

Anderson – Circa October 2016: Popeyes Louisiana Kitchen Fast Food Restaurant. Popeyes is known for its Cajun Style Fried Chicken III

Do Česka přijde oblíbený americký fast food Popeyes. Bude konkurovat KFC i McDonald's

Do McDonald's na Big Mac, do KFC na pálivé stripsy, do Burger Kingu na Whopper... A do Popeyes na tradiční lousianské smažené kuře.

chut-moravy

Je libo vejmrda či smrkové želé? Parta z Moravy tvoří delikatesy podle staročeských receptů

Co udělat se smrkovými výhonky, nezralými mandlemi či ovocem, které nikdo nezná? Pro inspiraci stačí nahlédnout do knihoven našich babiček.

ethan-brown

Beyond Meat ve spirále problémů. Má se obávat i zbytek výrobců rostlinných alternativ masa?

Vstup startupu Beyond Meat na burzu mu sliboval zářné zítřky. Po růstu však následoval strmý pád, který nebere konce. Kde je příčina?

matuska

Unikátní pípa a minipivovar ve sklepě. První Matuškova hospoda je malý ráj

Deset druhů piva a minipivovar, kde si může každý uvařit pivo podle své chuti. Kroky milovníků zlatavého moku nyní vedou na Hradčanskou.

pralinqa-nahled

Pralinky jako korálky. V Jablonci nad Nisou vznikla pralinková manufaktura inspirovaná krásou skla

Na severu Čech otevřel pralinkový butik, který na první pohled působí jako prodejna šperků. Navazují zde na umění sklářských mistrů.

budweiser-fotbal

Zlaté medaile a zlatý mok. Budweiser v Kataru zakázali, tak ho místo fandů dostanou mistři světa

Vítězové fotbalového šampionátu získají pivo, které se nesmí prodávat na stadionech. Ale FIFA kvůli tomu řeší problém s nenaplněním smlouvy.

pult1

Ježibaba s pivní pěnou i čepovaní kohouti. Pražský výčep Pult od Ambiente oslavil rok

Menší podnik u Prašné brány vzdává hold klasickým českým ležákům. Přitom nezapře otisk designérů Olgoj Chorchoj i grafického Studia Najbrt.

mcdonalds2

McDonald’s v Česku zvedl ceny. Sýrové menu zdražilo o pětinu, cheeseburger překročil 40 korun

Populární řetězec rychlého občerstvení obvykle zvyšoval ceny jemně. Letos ale u nás poprvé v historii zdražil hned dvakrát.

egor-a-oldrich

Na cestě za největším řetězcem s výběrovou kávou v Evropě. The Miners jdou z Česka do Barcelony

Oldřich Valta a Egor Kolpakov otevřeli první kavárnu The Miners u náměstí Jiřího z Poděbrad v roce 2019. Nyní vyráží dobýt Evropu.

silq-nahled

Dejvice protnula Hedvábná stezka. V nové restauraci můžete ochutnat třeba gin s vodou z Pacifiku

Čerstvá porce novinek z české gastronomické scény je tady. Tentokrát voní po římském kmínu, kardamomu, thajské bazalce, zázvoru a sójové omáčce.

husa-nahled-1

Svatomartinské husy, kam se podíváš. Víme, kam na klasiku i za neotřelým pojetím

To se takhle ve čtvrtém století našeho letopočtu Martin z Tours schoval do poustevny a prozradily ho husy. Díky nim si dnes můžeme užívat…