Gastronomie

Masomat

V Česku se rozjíždí automaty na zeleninu, vejce i maso. Týdně jimi projde i jedna celá kráva

Kolem Prahy se dají v automatech koupit čerstvá vejce, v Brně zase mají automat na ovoce a zeleninu. A na severu v něm prodávají…

michelle-obama-nahled

Michelle Obamová stojí za novou značkou nápojů pro děti. S jejich pomocí chce snížit závislost na cukru

Přesvědčit děti, aby pily vodu, není v konkurenci sladkých nápojů snadné. Michelle Obamová se jim tak snaží do jídelníčku dostat zdravější alternativu.

Filip Sajler

Krabičkový byznys Filipa Sajlera. Šéfkuchař chce zlepšit vaření v kuchyních nemocnic či škol

Známý šéfkuchař rozjel výrobu výživově hodnotných hotovek pro firmy bez kantýn a chystá se pomoct i nejrůznějším jídelnám.

pink-boots-nahled

V Česku se uvařilo třináct druhů piv na oslavu žen v pivovarství. Jejich symbolem jsou růžové holínky

Pivovary po světě každoročně připravují limitovanou edici zlatého moku na oslavu žen v pivovarství. V Česku se zapojil rekordní počet.

pompeje-nahled

Italská tradice v Praze. Do nové pekárny vyrazte pro chléb, jehož historie sahá až k výbuchu Vesuvu

V Pompejích se díky sopečnému popelu zachovalo ledacos. Třeba bochník chleba. Podle jeho receptury nyní peče Ital Giacomo Candido v Praze.

plzen-experience

Na Václaváku otevřela atrakce za téměř půl miliardy. Má 10 pivních tanků a ukáže příběh Plzeňského Prazdroje

Domy, kde ukazují svůj klenot světu, mají v Amsterdamu Heineken či v Dublinu Guinness. Unikátní atrakci teď má i Plzeňský Prazdroj v Praze.

hellmanns

Britům chybí v McDonald's majonéza. Hellmann's v chytré kampani ukazuje, jak ji získat

Kuřecí sendvič bez kuřete, žemle i salátu. A když si své jídlo takto očešete, můžete ještě dostat finanční kompenzaci.

popeyes_1

Konkurence McDonald's a KFC přichází. Popeyes letos v Česku otevře rovnou čtyři restaurace

Jedna v Praze, druhá v Brně – a zbylé dvě neznámo kde. Oblíbený americký fast food dorazí do Česka už za pár měsíců a…

koralovec

V The Last of Us houby vyhladily lidstvo. My zkusili, zda se po nich budeme lépe soustředit na práci

Houby nemají kvůli seriálovému hitu dobrou reputaci. Do naší redakce se ale dostaly ve formě nápojů slibujících skvělé účinky. Jak uspěly?

zivina-nahledStory

S kimčchi začínali ve sklepě. Dnes Kuderovi vyrobí 2 tisíce produktů denně a dosáhli obratu 10 milionů

Pro kimčchi od Martina Kudery chodili během pandemie všichni známí a sousedé. Společně s manželkou se tak rozhodl, že na něm vybuduje vlastní byznys.

karany-nahled

Vinohradský pivovar přesunul většinu výroby do Káraného. Může zde uvařit až 15 tisíc hektolitrů piva

Před devíti lety začali vařit pivo na Vinohradech, teď pole působnosti posouvají za hranice Prahy. Vinohradský pivovar totiž nově najdete i v Káraném.

deli-nahled

Praha se poprvé stává dějištěm velkého gastronomického festivalu. Zúčastní se ho 25 podniků

Po dvou týdnech je tady čerstvá porce novinek z české gastronomické scény v podobě newsletteru Deli. Povolte si opasky, protože začaly velké hody.

supernovaStory

Bratři Borští postavili stylový podnik na croissantech. První várky vypadaly jako loupáky, smějí se

Kdo se vyzná v pečení, dobře ví, že croissanty jsou velká alchymie. Bratrům Borským se na nich ale podařilo vybudovat úspěšný podnik.

mamut-kulicka

Prehistorická pochoutka. Australané vytvořili v laboratoři kouli z mamutího masa

Australská společnost Vow společně s vědci vyvinula masovou kouli, jejíž základ tvoří protein z mamuta. Snaží se tím upozornit na klimatickou změnu.

zdarsky-nahled

Má vliv na tisíce vinařství v Česku a obrat přes 200 milionů. Teď chce expandovat i do dalších oborů

Podnikatel Jan Žďárský je v Česku jedním z nejúspěšnějších dodavatelů vinařských technologií. Proinvestovat by se ale chtěl i mimo tradiční oblast.