Gastronomie
Kakaové boby z Belize vozí do Evropy na plachetnici. Herůfkovi se snaží vyrábět čokoládu co nejčistším způsobem
V období první republiky patřilo Československo k velmocím, co se zpracování kakaových bobů týče. Místní továrny odebíraly až dvě procenta světové produkce této exotické…
Pivo hned, platba až dlouho po kocovině. Qerko se dostalo do dalších stovek hospod a spojuje se s odloženou platbou Mallpay
Možná si jich ani nevšimnete, obvykle se totiž poměrně nenápadně krčí v jednom z rohů stolů v restauracích. Destičky s QR kódy a nápisem…
Používalo ho přes 60 tisíc lidí měsíčně. Kvůli covidu teď český katalog restaurací Restu končí
Ještě před začátkem pandemie koronaviru si přes platformu Restu rezervovalo místo v restauracích více než 60 tisíc lidí měsíčně. Osmiletý startup, který vyrostl pod křídly…
Doubleshot představil kapsle s výběrovou kávou. Kapsle nemusí chutnat špatně, ale záleží, čím se plní, říká baristka
„Káva z kapsle? Tak to jen přes mou mrtvolu.“ Tak by se dal vyjádřit věčný souboj odpůrců čehokoliv jiného, než jsou čerstvě namletá kávová…
Hrách a kroupy v japonském stylu. Václav Smolík vyrábí miso tradičním způsobem, ale z českých surovin
Přenesl do Česka potravinářskou technologii postavenou na kvašení, která tradičně patří k základům asijské gastronomie. Recept na hrachové miso však Václavu Smolíkovi nikdo neporadil.…
Tradice plavecké osady, místní ryba i řemeslný chléb. Ambiente v Praze otevírá novou hospodu U Kalendů
Na počátku 20. století se na pražském Rašínově nábřeží nacházela plavecká osada. Na památku vorařského rodu Kalendových zde v domě číslo 58 vznikla i…
Od japonských delikates přes vyprošťovací snídaně. Zažili jsme gastronomickou krasojízdu v Brně
Vítejte v našem digitálním Deli. Prohlédněte si vitrínu plnou delikates, ve které se najde pro každého něco. Uvidíte, že je z čeho vybírat, protože…
Vedl nejvyhlášenější bar světa. Rok po otevření se vlastní podnik Alexe Kratěny stal druhým nejlepším
Pro většinu z nás jsou bary místem, kam jdeme strávit volný čas s přáteli. Pro brněnského rodáka Alexe Kratěnu je barová branže životním posláním.…
Brněnská Manya je chuťový teleport do země vycházejícího slunce. Toto je pro nás to pravé Japonsko, říkají majitelé
Prostor obložený dřevem, provoněný smaženou tempurou, párou z čerstvě uvařené rýže a fermentovanou pastou miso. Neformální atmosféra a jistota, že ať už před vás…
S Janem Vlachynským jsme zažili noční jízdu jeho brněnskými bary. Přežili jsme, a ještě jsme si koupili hotel, říká s úsměvem
U Jana Vlachynského, jednoho ze zásadních hybatelů na brněnské gastronomické scéně, se neustále něco děje. Jeden by až řekl, že tenhle muž s bujným…
Rostlinné maso za všechny peníze. Impossible Foods shráblo další půlmiliardu dolarů na investicích
Pět set milionů dolarů – zhruba 11,2 miliardy korun – vložili aktuálně investoři do dalšího rozvoje takzvaného nemasa ve firmě Impossible Foods. Tedy do výroby…
Zavřeli jim stánky, tak z Turbomoštu udělali krypto. Když vydělají, uspořádají nejlepší mejdan v Brně
Vládní opatření si neberou servítky a poslední dny to nejvíce pociťují hlavně hospodští s večerkou do desíti a stánkaři, kterým bylo zakázáno provozovat své…
Český burgerový plátek od Vegangrillu sklízí úspěch. Chceme bistro i franšízy, plánují jeho tvůrci
Český startup Vegangrill není na trhu ani rok, hned se však zařadil mezi nejlepší výrobce rostlinných náhražek masa. Alespoň to naznačují výsledky gurmánské soutěže…
Z chleba pivo a pak zase chléb. Restaurace Eska a pivovar Zichovec roztočily cirkulární spolupráci
Ne nadarmo se říká, že pivo je tekutý chléb. Povýšit toto slovní spojení na novou úroveň se podařilo pivovaru Zichovec ve spolupráci s pražskou…
Kam za náloží kofeinu i něčím k snědku? V centru Prahy se roztáčí mlýnky stylových kaváren The Miners a Drip it
Vítejte v našem digitálním Deli. Prohlédněte si vitrínu plnou delikates, ve které se najde pro každého něco. Uvidíte, že je z čeho vybírat, protože…